Jom Intai Blog Rosalinda

Foto Saya
Blog ini dah tentulah mengenai kehidupan aii bersama Cinta Hati dan Buah Hati kesayangan saya... Disini lah tempatnya saya menconteng apa saja yang saya nak ceritakan..berkongsikan rasa sayang, cinta, kasih, gembira, sedih dan segala nya...Jom intai saya di blog nie....

Cinta Hati

Cinta Hati

Buah Hati

Buah Hati

Kami

Kami

Arkib Blog

Robot

Rabu, 24 April 2013

Jom Intai ~ Tom Yam Udang

apasal
pulak dah jadi blog mari memasak
nie...hihihi bukan apa saje
nak kongsi kan ngan uoals semua
tak salah kan...
kali nie kita buat tom yam.. 
jom kita layan tom yam udang nie dulu
jom...


tom yam nie pakai perencah tom yam adabi je
tak reti nak buat rencah sendiri nak try gak belajo
suatu hari nanti

walaupun pakai rencah tom yam
still kena tambah bahan-bahan lain tuk bagi terangkat..hihih

TOM YAM UDANG CAMPUR

Udang
ayam
perencah tom yam
serai - diketuk
bawang besar - belah empat
cili api wajib
daun limau purut
 limau nipis - perah air nye
susu pekat manis.
rasa cam sedap...kalau tak masuk macam tak kena lak
tomato - potong
sayur-sayuran - carrot, bunga kubis

Jom Intai ~ English Breakfast

english breakpes la pulak ek..
breakfast yang pejam mata pun boleh buat kan
yelah lagi pun tu je yang ada
time tu..

time tu aii follow kakak aiiada
kerja kat kl..so duk umah je..tak la jauh sgt nak ke banting
tu kan...ikut highway kejap je sampai
tekan je minyak kuat sikit..hihih

so tgk dalam aisbox nie je yang ada
so jom kita siapkan breakfast


betul tak aii kata senang..
kacang tu panaskan je..hubby mmg antu 
kalau dapat kacang tu...tapi dia suka 
panaskan je...aii plk mmg pandai mkn...

sausage tu hubby beli yang mushroom
scrambled egg tu nak buh mayonnaise
tapi tak de plk yang ada 
mayonnaise sandwich
jadinya gitu jelah

maklumlah hubby kan duk sorang so 
apa yang ada jelah..

jgn lupa secawan nescafe..
hihihi segarkan sikit mata
hubby yang balik lewat mlm...
sian penat kerja...al maklum la 
sorang je kerja skg kan...


Isnin, 22 April 2013

Jom Intai ~ Masak Lemak Ikan Masin

Apa yang nak di buat ngan ikan masin
nie..asik la duk goreng kan...
nampak ikan masin dalam peti...
ikan cencaru..ada yang panggil ikan jeket..
kulit keras tu...ha aii nak buat
masak lemak..yang kuah kuning tu..

ha jom kita tgk...mcm mana bentuknya...
jeng..jeng..jeng


aii tambah la aksesori
kacang panjang.timun ngan cili hijau..
kalau rajin buat sambal...umphh terangkat 
la mkn..hihiih

opss atas cadangan di bwh kita
kongsi la resepinya...
edit semula nie

MASAk LEMAK IKAN MASIN

ikan cencaru masin - tapi nak guna apa pun boleh..
bawang besar
bawang putih - sikit je..jgn byk
lengkuas - pun sikit je..agak-agak la kuantitinya..
cili masak - dlam 2 atau 3 tangkai
cili api - jgn byk kang berasap lak..tapi kalau suka pedas blh je
kunyit hidup
bland semua..bahan2 kat atas tu..tapi ikan masin tu
jgn pulak di bland...emm rendam kejap..
sbb nanti masin sgt lak kan...

dah hancur tapis..yang dah di bland tadi
hampas tu buang sbb nanti tak cantik
pulak kuah tu..kan

masukan santan biar mendidih santan ngan
semua bahan kisaran tadi
bila dah mendidih
masukan ikan masin..
asam keping..
sedikit gula..garam kalau dah masin tak yah
ikut pada citerasa kan..sbb kadang2 ikan masin dah cukup
tuk kuah tu..so x yah buh

last sekali masukan bahan aksesori
kacang panjang..timun..dan cili hijau..
siap..senang kan...
selamat mencuba...

Jumaat, 19 April 2013

Jom Intai ~ Nasi Kerabu

Menu untuk tengahari nie
adalah nasi kerabu...
aii..alhamdulilah kenyang..
uols dah lunch ker?
ishh mestilah dah kan...dah nak makan petang
dah kan..


nie nasi kerabu buatan rumah..
ialah kalau beli susah nak penuhi citerasa..
bukan nak kata kita punya sedap sgt kan
eh jap aii masak mestilah sedap..
ha masuk la dalam bakul ko angkat sendiri..
tiong...tiong.
ayam quarter tu
ha ambik..menendang-nendang
ayam dalam perut..
hiihih

ok la selamat menjamu selera..
nommm...nommm

Khamis, 18 April 2013

Jom Intai ~ Pasal wall shelves..

ha...nak..nak..
aku mcm sgt suka la ngan wall shelves nie
sebabnya umah aii kan...comel..comel jer kan
biar pun kecil tapi happy dan bahagia
aduhai statement tak tahan...

ialah tu je yang mampu..
sapa kata tak teringin..
uikk umah teres sgt teringin...
kalau banglow lagi..lagi la teringin nak oii..
ongkos je tak ingat..hiihi

tuk umah yang comel mcm umah aku nie..
sgt sesui kalau guna benda alah nie..
sbb nye jimat ruang..kat atas..
pakai je wall shelves..kat
bwh blh letak brg kan...
tapi kat ikea
satu wall shelves pun RM99..
tu papan biasa je...aduhai nya..
mmg cantik kan harga pun cantik...

sbb hubby ada usulkan nak beli
aku mula mcm tak berkenan..
tapi bila lama2 mcm bijak gak 
kan...cantik kalau pandai gayakan...

google

ok kan..aii suka la..tapi
mcm smart la...jo layan lagi kat bwh tu...

google

rak buku...to sapa-sapa stok buku kat umah
tu bayk blh buat cam nie..(mcm ckp kat suami sendiri je..hiii)
yelah buku hubby byk sgt..br 
lps beri rak buku lagi...

google

ha..ni yang aku sgt..sgt suka 
kat bilik tido..
aduhai...cantikkkk

google

simple..tapi nice...
blh deko ngan letak brg sekali...kan


google

nie dah mcm kat 
kedai kat sopping tu..hahahah
kang guling2 org gelak..dtg umah aiii.

bayak lagi korang search la ek
int aku..lembass sgt..
sbb mcm nak huzannn...

emm tu la mana nak cari selain
ikea ek...???hai

Rabu, 17 April 2013

Jom Intai ~ Anniversary celebration shabu..shabu

entry sebelum nie dah citer pasal
celebrate anniversary mak ngan abah kan..
mm citer nye just makan-makan je
lah kat shabu..shabu. 
makan apa ek...makan apa lagi 
steamboat la kita..ek...

gambar tak byk snap...
sbb banyak nak makan kan.


segala makanan yang nak di humban ke dlm piuk steamboat 
letak kat tengah..so aii
mmg book mega yang dekat ngan peti tu..
tak la jauh sgt nak ambik kan...


abah ngan mak..best la..suka tgk
diorg mkn...
makanan laut sgt fresh..ketam mmg manis
dan padat isinya..wala...betul ketam dia...hihihi


bebudak lebih berapa tah tinggi kena bayar..
half..so RM15 hinggit...aqiff sorang je tak kena
aen ngan ariana kena bayar la...
tapi bukan makan pun
takat mkn ais creamm..je..
aduhai nye..


ha kan dekat je dari meja
kami...menu lain..mcm steamboat tempat lain gak
ada ice cream, ais kacang, cendol..air gas nie..semua jenis ada...
tekan je...buah..nasi lemak...dan segala mee, bihun, nasi pun ada..


pilih je..emm satu lagi kat
shabu-sabu nie ada yang bakar gak..
tapi iteam dia kat luar...
kita pilih apap nak di bbq kan..
so lekatkan no meja
pd pinggan..dah siap bakar dia antar
terus ke meja...tapi..aku lagi
suka kalau bakar sendiri..lagi syok maa...


haa...nie la gambar empuan tanah nye...
besar nye anak aii bukak mata..hiihihi
gambar nie gak la aii buat banner
kat atas tu...hihihi

conclusion nya..boleh la steamboat kat shabu-shabu nie
boleh la..aku lagi suka tom yam nye..
compare sup..kureng sikit..
apa pun terpulang kan
citerasa kan masing-masing...

Jom Intai ~ Pasal Ubat Kanser?

Pernah dengar tak buah durian belanda..
seingat aku..buah nie dulu..
kat umah lama aku dulu...
org buang-buang je buahnya...
tapi sapa sangka...
durian belanda anti kanser..

Khasiat dari buah durian belanda ini memberikan 
kesan anti tumor / kanser yang sangat kuat, 
dan terbukti secara perubatan menyembuhkan 
segala jenis kanser. Selain menyembuhkan kanser, 
buah ini juga berfungsi sebagai anti bakteria, anti fungus ,
 berkesan melawan berbagai jenis parasit dan cacing, 
menurunkan tekanan darah tinggi, kemurungan, 
stress, dan menormalkan kembali sistem 
saraf yang kurang baik.

Durian Belanda adalah pembunuh
semulajadi kanse yang paling ajaib
dengan 10 ribu kali lebih baik dari kemo terapi..
menurut kajian oleh pengusaha ubatan dunia..
so apa salahnya mencuba kan


nie la rupa buahnya...
skg nie kalau beli kat pasar pun blh
tahan harga nya..
sebiji blh cecah ke RM16 hingga RM17..
tu pun bukan besar mana pun...
sbb ramai dah tau khasiatnya..

Dan inilah yang abah aii amalkan..
aii kalau jumpa buah nie mmg beli..
kita yang tak de kanser pun blh mkn..
merawat dari awal kan..


aii sejak abah sakit nie
jus durian belanda nie
aii mmg x suka la bkn jus buah sekali
tak gemar..rasa tu tak blh nak accept 
tapi bila dah abah kena...kanser tu..
aii pun blh tersuka jus durian belanda
rasa dia blh terima...
cuma buah je masih cuba tuk belajar mkn...

just nak kongsikan...apa yang baik
tuk kawan-kawan kan...
ada lagi satu yang abah aii amalkan...
nanti next entry aii story...

Selasa, 16 April 2013

Jom Intai ~ Pasal Terminal AmanJaya

uik udah ada stesen bas
baru..stesen di medan gopeng
dah tup yop..emm

Sekarang diberi nama Terminal Amanjaya...
sebenarnya aku tak tau
pun dah pindah nye...
maaf tak berapa perasan mungkin ada 
berita tapi tak tengok...hiiii
so hari ahad lepas
hubby gi la beli tiket..kat medan gopeng

punya la terkujuz..sbbnya
kosong...dlm hati bagus nie byk parking
ropenya bila masuk
habis dah kosongnya

awal april lagi dah operasi..
yelah selalu guna ETS je...
kan...so patah la balik ke 
stesen bas baru katanya...
kata pakcik teksi kat medan gopeng
tu terminal tu sebelah
je ngan mydin meru raya...

aii mmg jarang pun ke sebelah sanun tu
so tak perasan pun...



ini la terminal baru tu..
opss tempat baru tambang ke kl
pun baru ladik..hihi
naik RM1.50..
kata yang jual tiket tu..sbb kilometer bertambah
so tambang pun tambah la..
hiih apa..apa la kan..



ni pandangan dari depan...
lintas jalan depan tu..boleh terus
ke mydin meru raya...


aik adik manis apa buat situ..hihih
teman papa saya beli tiket la..
papa saya nak balik kl...

ok la besar..tempatnya..tak la mcm kat 
medan gopeng peluh nak tunggu bas...hihih
selesa ada aircond segala...

so smua tu pada kita sebenarnya
kalau buat bangunan canggih mana pun
tapi sikap kita yang tak reti nak
jaga kebersihan, harta benda
tak guna gak...
pikir lak kan kalau kita rosakkan semua
kemudahaan yang ada..
sok..sok kita gak yang susah...

dan ceramah la pulak nye..bukan
apa kadang-kadang geram ngan sikap 
masyarakat skg nie...

Jom Intai ~ Kari Ikan Merah

hai semua dah lunch ker..
aii belum lagi tapi udah la masak nye..
menu hari nie apa ek?
ai masak kari ikan merah..kan kat tajuk
entry dah bg tau kan..
tu la masaknya..

ekceli bukan beli seekor 
beli kepala ikan merah je..
tu yang lagi best kalau buat kari kan..


ha tu dia menu yang dimasak hari nie..
emm dah lama tak kongsi resepi kan
bukan apa..aii tak le tererrr beno masak..
biasa-biasa je...
tuk tekakt aii, hubby dan makcik kecik tu
boleh la kan...hihihi

okeylah..
sama je mcm ualls masak gak..
okey akak-akak semua
bersedia dengan pen yek...
hihhih udah jgn nak mengarut..

bahan-bahan yang kita perlukan
dah tentu la kepala ikan merah..kan 
dah tentu2 resepi pun ikan merah kan
baeang kecik, bawang merah, daun kari..tumiskan hingga
naik bau..masukan rempah kari..mcm aii guna
rempah kari babas...kenapa
sebb nye mak pun pakai
jadi mengikut je lah kan...
sampai pecah minyak..
masukan sedikit air, santan, asam jawa, bahan-bahan
perasa mcm garam dan sikit gula...sikit je tauuu...
pak aji aku tak berapa suka letak

bila dah mendidih masukan ikan..
bila dah ikan masak baru masukan
aksesori tambahan 
emm tomato..brendi dan cili hijau..
tu jelah senang kan..
okey apa pun selamat menjamu selera....

Jom Intai ~ Kempen PRU 13

aikk..petang tadi dapat panggilan
talipon...ingatkan apa rupanya..
nak berkempen pasal suh pangkah..bla..bla..
ish maju betul kan...

dulu dtg kat umah skg main
talipon plk..
canggih betul...
apa pun buat lah pilihan..yang bijak
aii sokong mana..hiihi
undikan rahsia...tapi ye ker rahsia..
sejauh mana ianya rahsia...
jawab lah di sana nanti...

buatlah pulihan yang bijak kan...
apa pun jgn time
nak mengundi je janji itu ini..
dtg umah kempen..sana sili..
talipon bagai...
lepas habis batang hidung pun tak nampak

untuk yang nak semak..
anda mengundi di mana..
boleh semak kat sini 


kalau nak sms pun boleh...


aii dah semak...
tahun nie baru nak mengundi..
first time...
5 tahun lepas dah daftar tapi
tah nama tercicor katanya...
katanya...jadi kali nie
kompem ada dah...
kat mana lagi manjoi la...

pilihan anda penentu masa depan negara..
ewahh..hiih
so selamat mengundi...

Ahad, 14 April 2013

Jom Intai ~ Breakfast Nasi Goreng

Ini lah dia menu 
pagi sebelum makcik kecik gi sukan hihihih...
isi perut dulu..kang pengsan lak
ialah nie kan
first time bersukan...so apa pun kena
gak makan sikit...


nasi goreng with love..hihihi
ialah masak dengan penuh kasih syg kan
sure la tak pedas kang melompat anak aii mkn
tau jelah ikut papa nye
takut nooo pedas...


so aii tambah ngan telur..tapi tolornya
dah terpecah sikit
hihihi..aii goreng gak nugget ialah
at least kalau tak selera
nak makan nasi nugget pun ok la
isi perut supaya tak kosong kan



muka nebes tu..tapi still makan 
nasi goreng with love mama gak..
yang sebelah tu anak sedara aii
skg dia dah darjah satu..namanya ariana..
anak kakak sulung aii..


semestinya minum air milo..
minum milo anak mama jadi sihat dan kuat
kan...hihii
ok enjoy eating ye syg...


Jom Intai ~ Laksa kite..jom

menu tengahari ini
adalah laksa..tak yah makan nasi la kan
asik nasi je..
so hari nie kita makan laksa je
kang kalo demok marah
so kita puasa nasi hari nie
kita makan laksa...

jom intai laksa 


ni la laksa..jom intai..
sedapnya dapat makan laksa...ewah mcm 
iklan la pulak...

tapi siyess laksa nie mmg sedap
tak berlemak..kan
laksa yang nie aii guna
ikan sardin..terasa manis ikan nye
tapi ada org suka guna ikan 
kembung..terpulang la kan

citerasa masing...aii pun kalau tak
de ikan sardin guna gak ikan
kembung..tapi yang paling penting
laksa aii tak de belacan..coz hubby 
tak le makan nati
acumm...tak sudah..sudah

Jom Intai ~ Happy Anniversary Mak Abah

Happy anniversary to mak dan abah..
14041975
alhamdulilah yang ker 38 tahun..
semoga mak dan abah kekal bahagia, happy
hingga ke akhirnya...


nie jelah keknya
satu mak, satu abah ek...
sbb aii betul-betul tak sempat
nak gi booking kek..

bukan tak nak beli kek besar sbb
nantinya..ke tong besar gak la
jawabnya..asik aii je nak abiskan
dah la mcm tong gak kang..hihii

ingat kan nak cari cupcake..santik2
tapi kat ipoh nie..susah aiii tak 
tau mana nak carinya
selain dari booking online...

mungkin ada kot tapi tah
la hai aii mmg tak jumpa uallss..
Apa pun to mak and abah
Happy anniversary...kekal bahagia bersama selamanya

#tapi kita ada celebrate kat...next entry..okey

Sabtu, 13 April 2013

Jom Intai ~ Hari Sukan Sekolah Aen

13 April 2013.. first time anak dara
aku main sukan..hihihih..
yeyeyeye...sukan..sukan..
entry kali nie khas nak citer pasal hari 
sukan sekolah aen...alhamdulilah
dah selesai dah...


sukan tu buat kat
mini stadium manjoi..sebelah ngan mydin manjoi, ipoh..hihihi
ni la ropenya depan stadium nye..
nie kali pertama buat kat sini sebelum nie
buat kat padang tepi
sekolah je...



semuanya masuk satu acara
dibahagikan ikut tahun dan kelas...
acara mula-mula menari
emm mcm senam aerobic la mcm tu..
mm dua lagu satu lagu
barbie dance ngan lagu hindustan..
aya Bollywood la kejap...kat padang tu ha...hihih


time nie aen kureng mood sikit
biasalah anak kan
bila nampak parents nye
manje nye mmg berlebih-lebih la...
nangis sedih nak tinggal aii ngan hubby...ishh
bukan nak gi perang pun nak oiii
ishh anak-anak..hihihi

muka tade senyum ma...enjin belum panas lagi
take time sikit..



masa tuk masuk ke padang
luruskan barisan ye anak-anak..hihihih


ha nie acara sukan yang aen masuk
lari bawak pinggan...
ambik gula-gula masukan dalam pinggan
bawak bagi kat kawan..gula-gula tak boleh jatuh..
kalau jatuh kira kalah..hehehe
aen wakil rumah biru...
acara dimulakan dengan aen..
cikgu dia kata sebb dia lari lajuk cikgu letak dia first..
kita tgk menang ke tak ek...hihih



nie semua team kumpulan biru aen..
5 orang setiap kumpulan..ada tiga rumah
merah , hijau, dan biru...


nie pulak tengah beratur nak ambik hadiah..
muka ada sikit senyum sebab nya.....



sebabnya...aen dapat nombor satu..
yeyeye aen menang..

laju betul dia lari...


aen dapat hadiah...
tahniah syg..pandai anak..mama
emm anak yang sukan mak yang over
menjerit...bagi semangat kan...


haaaa...muka sudah senyum
dah nak happy dah...
sambil minum


mari menari ..
jom ikut aen menari..
penutupnya aen menari lagi sayang..


saya kelas prodigy..


selesai dah sukan tahunan
sekolah aen..
tadika kristalria...jumpa thn depan plk..
jgn thn depan pun nangis lagi dahhh..hiihii





Rabu, 10 April 2013

Jom Intai ~ Roti dan Roti

Entry kali nie nak citer pasal roti..
kenapa roti?..
mana tak nye setiap hari 
budak kecik nie mesti makan roti gardenia
coklat..mmmm yang jagung makan tapi
kureng sikit
tapi kalau yang coklat mmg 
bayangkan la...sehari 3 ke 5 pack..
aduhai nye...macam
aii kena bukak kilang gardenia nie...
kuanggg...kuanggg

tiap kali balik sekolah mesti singgah
kedai beli roti..


nie roti kat bawah nie 5 aii beli satu tuk sekolah
esok selebihnya..mmg habis
sekali mkn 2..mana tak nya..
makan la nak..
cuma aku risau tak pe ke
ek?mkn banyak sgt...



tgk tu happy je kalau dapat
roti gardenia coklat tu..
muka berseri je....

Selasa, 9 April 2013

Jom Intai ~ Ketam oh Ketam

Hai ketam hari nie..
engko pulak yang jadi lauk aku..hihihii
mana la tak bam..bam sudahnya...
asyik makan je kaedahnya nie..

hari nie memusing-musing kat
pasal nak beli apa..
tgk ketam mcm geram la plk kan..
so aku rembat la ketam nie...
kat umah mak aku je mkn ketam nie
kalau kat umah aku
emm aku sorang je ngap...
nayalah kat aii...
nanti aii pulak muka cam ketam
kang...so kita masak ketam pulak hari nie..


so ini la ketamnya...
aku try goreng dulu half cook
then baru buat sambal nya...


ha nie yang dah di mandikan dengan sambalnya...
emm ok gak rasanya...
aik...ceh puji diri sendiri
la pulak..sambal dia mcm korang masak gak..
sama je....pung..pang..pung...pang dah
siap blh makan dah...
lauk lain tu mak masak...
aku snap yang aku masak je...

Jom Intai ~ Sehangat Asmara

habis sudah sehangat asmara..
emm tapi tak la sehangat mana 
bagi aii la citer biasa je..
abiss la nie kalau peminat dia baca
abis dushhh kena...tak la citer dia bagi aii simple
je..tak kuat mana pun...

mcm adam hawa tu kan
banyak konfik dia..panjang ialah 80 episod...
yang sehangat asmara nie 36 tak 
salah aii la...tak berapa perasan tadi...

tapi seyes...si zainal tu baik
gileerr mak ngan ayah mertua dah buat
teruk mana pun sabar..nasihatkan K jgn
benci parents dia...haii payah nak cari
tu..hihihi

apa apa citer pun ada peminat tersendiri
tak semua citer kita suka org lain suka
dan tak semua citer kita tak suka orag
lain pun rasa cam tu kan
so terpulang la kan...


emm citer dia kisah cinta yang tak direstu
di sebabkan perbezaan kedudukan..
akhirnya kekutakan cinta menyatukan
kembali ikatan cinta setelah
lapan tahun berpisah....


aikkk nie ada ker dalam scene tadi...rasa
macam tak de...emm tah la ek
mungkin ada aku je tak perasan or sebalik tabir je kot 


sehangat asmara dah melabuhkan tirainya..
so...tgk citer yang ganti nie
plk best ker tak...so bagi aku
citer nye bolah la...best gak tgk...kan
ialah kira ok la sbb kul 10 je
berdesup depan tb..tgk sehangat asmara..kan

Perkahwinan