Jom Intai Blog Rosalinda

Foto Saya
Blog ini dah tentulah mengenai kehidupan aii bersama Cinta Hati dan Buah Hati kesayangan saya... Disini lah tempatnya saya menconteng apa saja yang saya nak ceritakan..berkongsikan rasa sayang, cinta, kasih, gembira, sedih dan segala nya...Jom intai saya di blog nie....

Cinta Hati

Cinta Hati

Buah Hati

Buah Hati

Kami

Kami

Arkib Blog

Robot

Rabu, 15 Jun 2011

Jom Intai ~ Pasal Suprise Besday

hahahaha....entry nie nak story pasal besday 2 Jun 2011...citer nie tak la berapa basi sangat kan sebab masih dalam bulan Jun kan..emm time nie semua tengah sibuk pasal ada promosi kerja kawen tapi tak sangka kengkawan opis buat seprise gak, memang terharu sesangat la..kan terima kasih sebab ingat dan celebrate besday saya yek...

Nie la kek hadiah dari kawan-kawan aset

 sesi potong kek...

senyum....take photo


celebrate Besday kat opis yang bestnya ada upacara suap kek tuk besday girl......

 Sesi suap menyuam kek...tq kekda

 Tq rina...ummm

 Tq eita...cumel-cumel

 Tq zahida...sonok dpt mkn kek

 Tq rini...alamak tak muat mulut nie....

 Tq zaim nak gak ko suapkan aku ek......

Tq fara....suka...suka


Ha rupanya ada lagi kejutan memang tak sangka la sweet hubby bagi suprise dan sememangnya suprise citer nye bermula begini...ayo terskema la plk...mcm nie time tu turun bwh beli kuey teow goreng kat care...masa kat lif terperasan sweet hubby kat belakang...mmg tergamam sebab tak sangka hubby nak wat cam tu...sebab my sweet hubby nie mmg kurang romantik sikit....tapi mmg terharu and so sweet..sangat....besday nie ros tak kan lupa seumur hidup...tq sayang.....



nie la dia suprise kek dari sayang....

nie pulak jambangan bunga...thanks sayang...

1,2,3 potong....



Jom Intai ~ Pasal Pokok Naga


Entry kali nie dak cerita pasal Buah Naga...emm ramai yang dah tau kan cuma nak story cikit je...hehehe kalau korang nak tau buah naga nie adalah buah daripada sejenis pokok kaktus.  Tapi kat malaysia ia nye mungkin baru bagi kita tapi kalau kat Vietnam ngan Australia dah jadi buah tempatan diorang la...Isi buah naga berwarna putih, merah, atau ungu dengan taburan biji-biji yang berwarna hitam yang boleh dimakan. Tapi bagi yang tak pernah makan rasanya lebih kurang buah kiwi.

ini la bentuk pokok buah naga

Nak tau bunga pokok naga juga mengeluarkan bau wangi yang menarik perhatian serangga dan kelawar, yang bertindak sebagai agen pendebungaan. Bunga ini biasanya kembang hanya untuk satu malam dan selepas subuh, bunganya mula kuncup. Yang menarik ialah kaktus ini berupaya menyimpan air. Tidak hairanlah buah naga mengandungi 80% air, selain kandungan vitamin C yang tinggi berbanding tembikai dan epal.


Meriah nye buah kat pokok naga nie


Zat makanan lain yang ada di dalam buah naga ialah serat, kalsium, zat besi, dan fosforus yang cukup bermanfaat untuk merawat penyakit darah tinggi. Buah naga berisi merah pula sangat baik untuk memperbaiki penglihatan mata kerana kandungan karotenoidnya yang tinggi. Fitokimia di dalam buahnya juga diketahui dapat merendahkan risiko kanser.


Num..num sedap nye blh gak buah jus

segar dari ladang...hehehe


emm tgk isi nye....mmg best la..






Perkahwinan