Jom Intai Blog Rosalinda

Foto Saya
Blog ini dah tentulah mengenai kehidupan aii bersama Cinta Hati dan Buah Hati kesayangan saya... Disini lah tempatnya saya menconteng apa saja yang saya nak ceritakan..berkongsikan rasa sayang, cinta, kasih, gembira, sedih dan segala nya...Jom intai saya di blog nie....

Cinta Hati

Cinta Hati

Buah Hati

Buah Hati

Kami

Kami

Arkib Blog

Robot

Isnin, 20 Jun 2011

Jom Intai ~ Pasal Buah Gajus

Ni nak story pasal buah gajus....ha hari tu gi kampung chak...meranti kelantan....umah mak mertua kak ngah. Ros panggil ma..yang bestnya kat umah ma nie macam-macam pokok ma tanam kat belakang umah je...memang fun betul lah...

Selalunya kan biji Gajus tu kita goreng atau pangang, buh dalam masakan tak pun mmg paling popular time hari raya...yelah time tu memang berebut-rebut la orang beli wat biskut kan...ros berebut-rebut gak beli yang dah siap....malas tul nak wat time muda-muda je rajin bila dah tua skg nie malas dah (emm tua ker..hahaha).

Nie la buah gajus yang ma tanam kat belakang umah...

 Buah nie mak ros ambik kata nya nak tanam tapi tak tau la idup ke tak...hehehe


Emm sebenarnya tak tau pulak buah gajus tu boleh dibuat ulam sebab kat kampung biasnya mak beli pucukdia je buat ulam...tapi first time tengaok diorang makan buah gajus cicah sambal belacan ngan budu...tapi ros tak pandai nak makan lagi pun tak makan budu...jadi tak tu yang tak berkesempatan nak rasa...tapi mak kata sedap lemak je rasanye....

ha...nie la bentuk nya buah gajus yang dah dipotong...sediah tuk dimakan...

Pucuk gajus...nie mmg sedap...suka mkan wat ulam ngan nasi je...


Khamis, 16 Jun 2011

Jom Intai ~ Pasal Lokcing


Tetiba 2,3 hari nie terrajin menulis blog..pehal tah...kalau tak sebulan tak de langsung...nak buat cam ne kesihatan pc tak mengizinkan line internet pun asyik batuk-batuk yo...cam no nak buat tu...nie kat opis time lunch jumaat ok...tak tau apa nak buat tulis blog la kan...teringat lak nak tulis pasal Lokcing...penah dengar tak...mungin ada yang penah makan atau dengar tentang makhluk nie...ish..makhluk ker...sorry apa yang nak di story dalam entry nie adalah mengenai sejenis makanan yang di namakan Lokcing. Time mula-mula makan dulu macam pelik tapi rasanya memang unik....

ros makan Loking nie masa di Kelantan tapi tak tau la kalau tempat lain pun ada...dia macam keropok lekor tapi bulat...dan yang paling unik nya lokcing nie di cucuk dengan lidi dan dibakar....macam kat gambar bawah tu....lepas dah masak di celupkan dengan sos..sos tu pulak ada 2 jenis...ada yang pedas dan manis...memang sedap gak la walaupun baru pertama kali makan dah tertarik ngan rasanya.....


lokcing yang dibakar...depan umah atok time tu...

Penjual Lokcing nie jaja Lokcing guna basikal je...Bakar Lokcing pun atas basikal...kayuh je basikal...sapa yang panggil situlah dia berenti bakar loksing...bekas bakar tu dah siap arang ngan bara apa letak belakang basikal...tu jelah cerita mengenai Lokcing yang ros..tau...kepada kawan-kawan sapa yang pegi kat kelantan boleh la cuba Lokcing...


 Lokcing yang dah siap tunggu nak masuk mulut je....sebatang 10 sen...


Tambah lagi Lokcing tak Cukup...makan ramai-ramai memang sedap hubby tambah lagi 5 inggit sampai abis Lokcing dalam balang...suka abang Lokcing abis

Jom Intai ~ Pasal Makan


Hai nie nak citer pasal masak pulak....tah apa tah angin nye tetiba semalan rajin giler nak masak tuk berbuka puasa...aduh mak tinggal lagi 2 hari nie..kena gigih gak ganti next week nie.....balik pada citer masak semalam sampai umah terus ke kedai bawah umah tu beli sayur ngan ayam....nak masak resepi baru kung Pao Chicken dan tak sangka jadi....hubby ckp sedap dia makan kalah ros yang puasa nie makan...kah...kah..tapi sebenarnya niat dari kat opis nak masak sambal sadin tah teringgin plk....biasalah nafsu berpuasa nie...kan...apa pun ros nak kogsikan resepi yang masak malam tadi...k..


Resepi Pertama ~ Kung Pao Chicken



Bahan A
  600 gm ayam
  tepung jagung
  garam

Bahan B
  kacang gajus - goreng dan toskan minyaknye
  4-5 tangkai lada kering - potong runcing-runcing buag biji cili
  2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu
  4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
  1 biji lada bangala hijau- potong lebar-lebar sediikit
  Sos tiram
  Cili sos
  2 inci halia - ditumbuk halus
  Minyak utk menumis
  Garam-jika perlu

Cara-cara Menyediakanya

  1. Untuk bahan A tadi - isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - kemudian goreng dan toskan minyaknya
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali.
  3. Goreng lada kering hingga garing dan ketepikan
  4. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar
  5. Masukkan lada bangala, isi ayam yang telah digoreng tadi, sos tiram dan Cili sos
  6. Biarkan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api.... dan hidangkan lah ek.....


Resepi Kedua ~ Bendi goreng



Bahan - Bahan
  7 Batang bendi
  Sedikit cili kering yang telah di mesin
  2 ulas bawang kecil - dihiris
  2 ulas bawang putih - dihiris
  Ikan bilis di tumbuk - tapi ros pakai serbuk ikan bilis knor je...
  kicap
  2 Biji telur
  minyak utk menumis
  Sedikit garam
  Sedikit gula

Cara-cara Menyediakanya

  1. Potong bendi ikut kesukaan masing-masing kan
  2. Panaskan sedikit minyak tumis bawang dan sebuk ikan bilis hingga kuning
  3. Masukan cilik kering tumis sampai garing  
  4. Pecahkan telur dan kacau hingga hancur
  5. Masukkan bendi yang telah dipotong dan sedikit kicap serta penambah perasa yang lain.... 
  6. Bila dah masak angkat masukan dalam pinggan hidangkan.....
Nie la menu berbuka puasa semalan kenyang alhamdulilah...yang sambal sadin tu x yah la letak resepinya..semua orang pun tau masak sambal sadin kan...kan...


nie la menu makan malam tadi...yum..yum..

Rabu, 15 Jun 2011

Jom Intai ~ Pasal Suprise Besday

hahahaha....entry nie nak story pasal besday 2 Jun 2011...citer nie tak la berapa basi sangat kan sebab masih dalam bulan Jun kan..emm time nie semua tengah sibuk pasal ada promosi kerja kawen tapi tak sangka kengkawan opis buat seprise gak, memang terharu sesangat la..kan terima kasih sebab ingat dan celebrate besday saya yek...

Nie la kek hadiah dari kawan-kawan aset

 sesi potong kek...

senyum....take photo


celebrate Besday kat opis yang bestnya ada upacara suap kek tuk besday girl......

 Sesi suap menyuam kek...tq kekda

 Tq rina...ummm

 Tq eita...cumel-cumel

 Tq zahida...sonok dpt mkn kek

 Tq rini...alamak tak muat mulut nie....

 Tq zaim nak gak ko suapkan aku ek......

Tq fara....suka...suka


Ha rupanya ada lagi kejutan memang tak sangka la sweet hubby bagi suprise dan sememangnya suprise citer nye bermula begini...ayo terskema la plk...mcm nie time tu turun bwh beli kuey teow goreng kat care...masa kat lif terperasan sweet hubby kat belakang...mmg tergamam sebab tak sangka hubby nak wat cam tu...sebab my sweet hubby nie mmg kurang romantik sikit....tapi mmg terharu and so sweet..sangat....besday nie ros tak kan lupa seumur hidup...tq sayang.....



nie la dia suprise kek dari sayang....

nie pulak jambangan bunga...thanks sayang...

1,2,3 potong....



Jom Intai ~ Pasal Pokok Naga


Entry kali nie dak cerita pasal Buah Naga...emm ramai yang dah tau kan cuma nak story cikit je...hehehe kalau korang nak tau buah naga nie adalah buah daripada sejenis pokok kaktus.  Tapi kat malaysia ia nye mungkin baru bagi kita tapi kalau kat Vietnam ngan Australia dah jadi buah tempatan diorang la...Isi buah naga berwarna putih, merah, atau ungu dengan taburan biji-biji yang berwarna hitam yang boleh dimakan. Tapi bagi yang tak pernah makan rasanya lebih kurang buah kiwi.

ini la bentuk pokok buah naga

Nak tau bunga pokok naga juga mengeluarkan bau wangi yang menarik perhatian serangga dan kelawar, yang bertindak sebagai agen pendebungaan. Bunga ini biasanya kembang hanya untuk satu malam dan selepas subuh, bunganya mula kuncup. Yang menarik ialah kaktus ini berupaya menyimpan air. Tidak hairanlah buah naga mengandungi 80% air, selain kandungan vitamin C yang tinggi berbanding tembikai dan epal.


Meriah nye buah kat pokok naga nie


Zat makanan lain yang ada di dalam buah naga ialah serat, kalsium, zat besi, dan fosforus yang cukup bermanfaat untuk merawat penyakit darah tinggi. Buah naga berisi merah pula sangat baik untuk memperbaiki penglihatan mata kerana kandungan karotenoidnya yang tinggi. Fitokimia di dalam buahnya juga diketahui dapat merendahkan risiko kanser.


Num..num sedap nye blh gak buah jus

segar dari ladang...hehehe


emm tgk isi nye....mmg best la..






Perkahwinan