Jom Intai Blog Rosalinda

Foto Saya
Blog ini dah tentulah mengenai kehidupan aii bersama Cinta Hati dan Buah Hati kesayangan saya... Disini lah tempatnya saya menconteng apa saja yang saya nak ceritakan..berkongsikan rasa sayang, cinta, kasih, gembira, sedih dan segala nya...Jom intai saya di blog nie....

Cinta Hati

Cinta Hati

Buah Hati

Buah Hati

Kami

Kami

Arkib Blog

Robot

Rabu, 24 April 2013

Jom Intai ~ Tom Yam Udang

apasal
pulak dah jadi blog mari memasak
nie...hihihi bukan apa saje
nak kongsi kan ngan uoals semua
tak salah kan...
kali nie kita buat tom yam.. 
jom kita layan tom yam udang nie dulu
jom...


tom yam nie pakai perencah tom yam adabi je
tak reti nak buat rencah sendiri nak try gak belajo
suatu hari nanti

walaupun pakai rencah tom yam
still kena tambah bahan-bahan lain tuk bagi terangkat..hihih

TOM YAM UDANG CAMPUR

Udang
ayam
perencah tom yam
serai - diketuk
bawang besar - belah empat
cili api wajib
daun limau purut
 limau nipis - perah air nye
susu pekat manis.
rasa cam sedap...kalau tak masuk macam tak kena lak
tomato - potong
sayur-sayuran - carrot, bunga kubis

Jom Intai ~ English Breakfast

english breakpes la pulak ek..
breakfast yang pejam mata pun boleh buat kan
yelah lagi pun tu je yang ada
time tu..

time tu aii follow kakak aiiada
kerja kat kl..so duk umah je..tak la jauh sgt nak ke banting
tu kan...ikut highway kejap je sampai
tekan je minyak kuat sikit..hihih

so tgk dalam aisbox nie je yang ada
so jom kita siapkan breakfast


betul tak aii kata senang..
kacang tu panaskan je..hubby mmg antu 
kalau dapat kacang tu...tapi dia suka 
panaskan je...aii plk mmg pandai mkn...

sausage tu hubby beli yang mushroom
scrambled egg tu nak buh mayonnaise
tapi tak de plk yang ada 
mayonnaise sandwich
jadinya gitu jelah

maklumlah hubby kan duk sorang so 
apa yang ada jelah..

jgn lupa secawan nescafe..
hihihi segarkan sikit mata
hubby yang balik lewat mlm...
sian penat kerja...al maklum la 
sorang je kerja skg kan...


Isnin, 22 April 2013

Jom Intai ~ Masak Lemak Ikan Masin

Apa yang nak di buat ngan ikan masin
nie..asik la duk goreng kan...
nampak ikan masin dalam peti...
ikan cencaru..ada yang panggil ikan jeket..
kulit keras tu...ha aii nak buat
masak lemak..yang kuah kuning tu..

ha jom kita tgk...mcm mana bentuknya...
jeng..jeng..jeng


aii tambah la aksesori
kacang panjang.timun ngan cili hijau..
kalau rajin buat sambal...umphh terangkat 
la mkn..hihiih

opss atas cadangan di bwh kita
kongsi la resepinya...
edit semula nie

MASAk LEMAK IKAN MASIN

ikan cencaru masin - tapi nak guna apa pun boleh..
bawang besar
bawang putih - sikit je..jgn byk
lengkuas - pun sikit je..agak-agak la kuantitinya..
cili masak - dlam 2 atau 3 tangkai
cili api - jgn byk kang berasap lak..tapi kalau suka pedas blh je
kunyit hidup
bland semua..bahan2 kat atas tu..tapi ikan masin tu
jgn pulak di bland...emm rendam kejap..
sbb nanti masin sgt lak kan...

dah hancur tapis..yang dah di bland tadi
hampas tu buang sbb nanti tak cantik
pulak kuah tu..kan

masukan santan biar mendidih santan ngan
semua bahan kisaran tadi
bila dah mendidih
masukan ikan masin..
asam keping..
sedikit gula..garam kalau dah masin tak yah
ikut pada citerasa kan..sbb kadang2 ikan masin dah cukup
tuk kuah tu..so x yah buh

last sekali masukan bahan aksesori
kacang panjang..timun..dan cili hijau..
siap..senang kan...
selamat mencuba...

Jumaat, 19 April 2013

Jom Intai ~ Nasi Kerabu

Menu untuk tengahari nie
adalah nasi kerabu...
aii..alhamdulilah kenyang..
uols dah lunch ker?
ishh mestilah dah kan...dah nak makan petang
dah kan..


nie nasi kerabu buatan rumah..
ialah kalau beli susah nak penuhi citerasa..
bukan nak kata kita punya sedap sgt kan
eh jap aii masak mestilah sedap..
ha masuk la dalam bakul ko angkat sendiri..
tiong...tiong.
ayam quarter tu
ha ambik..menendang-nendang
ayam dalam perut..
hiihih

ok la selamat menjamu selera..
nommm...nommm

Khamis, 18 April 2013

Jom Intai ~ Pasal wall shelves..

ha...nak..nak..
aku mcm sgt suka la ngan wall shelves nie
sebabnya umah aii kan...comel..comel jer kan
biar pun kecil tapi happy dan bahagia
aduhai statement tak tahan...

ialah tu je yang mampu..
sapa kata tak teringin..
uikk umah teres sgt teringin...
kalau banglow lagi..lagi la teringin nak oii..
ongkos je tak ingat..hiihi

tuk umah yang comel mcm umah aku nie..
sgt sesui kalau guna benda alah nie..
sbb nye jimat ruang..kat atas..
pakai je wall shelves..kat
bwh blh letak brg kan...
tapi kat ikea
satu wall shelves pun RM99..
tu papan biasa je...aduhai nya..
mmg cantik kan harga pun cantik...

sbb hubby ada usulkan nak beli
aku mula mcm tak berkenan..
tapi bila lama2 mcm bijak gak 
kan...cantik kalau pandai gayakan...

google

ok kan..aii suka la..tapi
mcm smart la...jo layan lagi kat bwh tu...

google

rak buku...to sapa-sapa stok buku kat umah
tu bayk blh buat cam nie..(mcm ckp kat suami sendiri je..hiii)
yelah buku hubby byk sgt..br 
lps beri rak buku lagi...

google

ha..ni yang aku sgt..sgt suka 
kat bilik tido..
aduhai...cantikkkk

google

simple..tapi nice...
blh deko ngan letak brg sekali...kan


google

nie dah mcm kat 
kedai kat sopping tu..hahahah
kang guling2 org gelak..dtg umah aiii.

bayak lagi korang search la ek
int aku..lembass sgt..
sbb mcm nak huzannn...

emm tu la mana nak cari selain
ikea ek...???hai

Rabu, 17 April 2013

Jom Intai ~ Anniversary celebration shabu..shabu

entry sebelum nie dah citer pasal
celebrate anniversary mak ngan abah kan..
mm citer nye just makan-makan je
lah kat shabu..shabu. 
makan apa ek...makan apa lagi 
steamboat la kita..ek...

gambar tak byk snap...
sbb banyak nak makan kan.


segala makanan yang nak di humban ke dlm piuk steamboat 
letak kat tengah..so aii
mmg book mega yang dekat ngan peti tu..
tak la jauh sgt nak ambik kan...


abah ngan mak..best la..suka tgk
diorg mkn...
makanan laut sgt fresh..ketam mmg manis
dan padat isinya..wala...betul ketam dia...hihihi


bebudak lebih berapa tah tinggi kena bayar..
half..so RM15 hinggit...aqiff sorang je tak kena
aen ngan ariana kena bayar la...
tapi bukan makan pun
takat mkn ais creamm..je..
aduhai nye..


ha kan dekat je dari meja
kami...menu lain..mcm steamboat tempat lain gak
ada ice cream, ais kacang, cendol..air gas nie..semua jenis ada...
tekan je...buah..nasi lemak...dan segala mee, bihun, nasi pun ada..


pilih je..emm satu lagi kat
shabu-sabu nie ada yang bakar gak..
tapi iteam dia kat luar...
kita pilih apap nak di bbq kan..
so lekatkan no meja
pd pinggan..dah siap bakar dia antar
terus ke meja...tapi..aku lagi
suka kalau bakar sendiri..lagi syok maa...


haa...nie la gambar empuan tanah nye...
besar nye anak aii bukak mata..hiihihi
gambar nie gak la aii buat banner
kat atas tu...hihihi

conclusion nya..boleh la steamboat kat shabu-shabu nie
boleh la..aku lagi suka tom yam nye..
compare sup..kureng sikit..
apa pun terpulang kan
citerasa kan masing-masing...

Jom Intai ~ Pasal Ubat Kanser?

Pernah dengar tak buah durian belanda..
seingat aku..buah nie dulu..
kat umah lama aku dulu...
org buang-buang je buahnya...
tapi sapa sangka...
durian belanda anti kanser..

Khasiat dari buah durian belanda ini memberikan 
kesan anti tumor / kanser yang sangat kuat, 
dan terbukti secara perubatan menyembuhkan 
segala jenis kanser. Selain menyembuhkan kanser, 
buah ini juga berfungsi sebagai anti bakteria, anti fungus ,
 berkesan melawan berbagai jenis parasit dan cacing, 
menurunkan tekanan darah tinggi, kemurungan, 
stress, dan menormalkan kembali sistem 
saraf yang kurang baik.

Durian Belanda adalah pembunuh
semulajadi kanse yang paling ajaib
dengan 10 ribu kali lebih baik dari kemo terapi..
menurut kajian oleh pengusaha ubatan dunia..
so apa salahnya mencuba kan


nie la rupa buahnya...
skg nie kalau beli kat pasar pun blh
tahan harga nya..
sebiji blh cecah ke RM16 hingga RM17..
tu pun bukan besar mana pun...
sbb ramai dah tau khasiatnya..

Dan inilah yang abah aii amalkan..
aii kalau jumpa buah nie mmg beli..
kita yang tak de kanser pun blh mkn..
merawat dari awal kan..


aii sejak abah sakit nie
jus durian belanda nie
aii mmg x suka la bkn jus buah sekali
tak gemar..rasa tu tak blh nak accept 
tapi bila dah abah kena...kanser tu..
aii pun blh tersuka jus durian belanda
rasa dia blh terima...
cuma buah je masih cuba tuk belajar mkn...

just nak kongsikan...apa yang baik
tuk kawan-kawan kan...
ada lagi satu yang abah aii amalkan...
nanti next entry aii story...

Perkahwinan