Jom Intai Blog Rosalinda

Foto Saya
Blog ini dah tentulah mengenai kehidupan aii bersama Cinta Hati dan Buah Hati kesayangan saya... Disini lah tempatnya saya menconteng apa saja yang saya nak ceritakan..berkongsikan rasa sayang, cinta, kasih, gembira, sedih dan segala nya...Jom intai saya di blog nie....

Cinta Hati

Cinta Hati

Buah Hati

Buah Hati

Kami

Kami

Arkib Blog

Robot

Ahad, 27 November 2011

Jom Intai ~ Jalan~Jalan Beli Buku

Nak story pasal khamis lepas saje je gi MPH coz tau je lah en hubby i tau mmg hantu buku...kengkadang naik rimas tgk dia asyik le dok membaca buku...
emm tgh dia sibuk pilih buku aku bawak anak dara aku tu pi pilih buku tuk dia gak....cari punye cari ternampak la buku nie...macam best baca tuk aen....so belikan la untuk aen....balik umah terus baca...memg best.....blh jadi pengajaran tuk kita dan anak-anak....yelah aku pun tak tau sangat citer tu tapi bila dah baca terus jatuh cinta....dia ada vol 1 dan 2...hari khamis beli vol 1 dulu...
pastu semlm dah abis baca...tadi ajak hubby gi MPH kat mid....
cam biasa en hubby belanja buku tku vol 2 lak....xcited nie tak sabo nak baca.....thanks papa....



 10 serikandi bidadari surga ~ vol 1



  10 serikandi bidadari surga ~ vol 1


Lepas gi beli buku...mkn kat food court kat....perut dah lapar belasah je....sib baik time tu tak ramai lagi manusia...dapat la mkn dgn tonang...








Perut dah kenyang...sat lagi balik umah tido la....pe lagi....zzzzzz

Jom Intai ~ Sedihnye..Lunch

Kenapalah malas benau lak gi pasar tah...emm makan kat luar dah la hai....tetiba tadi tengahari si kecik tu nak makan nasi....nak kuar gi makan awal lagi baru kul 11.30
nak tak nak masak la nasi tuk aen...pastu tanye dia nak apa....
dia nak mkn telur goreng so goreng jelah telur..tuk aen
pastu tgk kat dalam peti ada ikan masin terubuk yang abang kat opis tu bagi time dia gi sarawak...
so masak jelah...lagi pun dah alang-alang masuk dapur....emm terus masak je lah kan...tak yah la nak kuar makan tengah hari  nie.....hehehehe
tak pelah masak ala kadar jelah asalkan kenyang dah la.....
tapi kan sekali sekala mkn cam nie selera gak...cuma kalau ada ulam lagi best nie....apa pun nie la namanye menu tengahari...sorry ye syg....makan jelah ek...sok rajin kita gi pasar...saya masak sedap2...cewah pujuk la tu....

Ayer asam cicah ngan ikan gereng...ikan masin terubuk...

apa pun abis gak nasi sepinggan

Jom Intai ~ Breakfast Nasi Goreng Kerabu

Pagi nie nak masak apa lak pulak....puas dok pikir masak nasi wat nasi goreng je ye.......selongkar dalam peti ada la barang-barang nye....cukup la ye lah gi gi pasal macam malas ari nie...so guna gelah apa yang ada...so menu pagi nie nasi goreng kerabu...


Bahan-Bahan Yang Digunakan...

Nasi Biasa
Hirisan Bawang Kecil
Hirisan Bawang Putih
Hirisan Halia
Serai Potong Halus
Bunga Kantan Juga Dipotong Halus
Sayur Kubis
Sawi (Sayur tu ikut citerasa nak letak apa pun...tak kisah...)
Ikan Bilis Ditumbuk
Isi Ikan Masin Potong Kecil2
Cili Api Dihiris Halus
Kicap Cair
Minyak
Garam

Cara Masak

1. Goreng Ikan masin dan ketepikan...kemudian....
2. Tumis semua bahan bahan tadi sekali jus....bila dah garing masukan nasi...dan sayur.
3. Gaul sebati dan masukan garam...Kicap cair...dan gaul rata...
4. Bila semuanya dan sebati dan cukup rasa angkat dan boleh la di hidangkan untuk dimakan...senang kan....

Sabtu, 26 November 2011

Jom Intai ~ Salam Maal Hijrah 1433

Salam Menyambut Maal Hijrah tahun baru Masihi (1433) Alhamdulilah semalam di beri kesempatan membaca doa akhir tahun dan lepas akan maghrib sempat membaca doa awal tahun...

Sedar tak sedar 1432 hijrah telah pun meninggalkan kita, banyak kenangan yang telah kita tinggalkan. Alhamdulilah dan syukur ke hadrat Allah S.W.T kerana dengan izin nya kita masih diberi peluang untuk bernafas dan menikmati anugerah dari yang maha esa....
Dengan tema “Persefahaman Asas Perpaduan Ummah” semoga di tahun baru ini kita lebih diberkati dan dirahmati Allah.




** Semoga tahun ini akan membuka lembaran baru dalam hidup kita semua...semoga amalan kita lebih baik dan lebih sempurna dari tahun yang sebelum nye...amin...


Selasa, 22 November 2011

Jom Intai ~ Duck Pulak

Duck...kawan baru aen....aku gi pasar abis pilih sayur tengok aen ngan papa dah pegang duck....bila aku  tanye nie apa nie aen...duck la mama...kwn aen...skg nie mandi pun ngan duck....layan je lah kan...tapi kalau gi mana-mana ngan papa dia mesti ada lah mainan tuk dia...sebab mintak apa pun mesti papa akan belikan...kalau ngan mama susah sikit....sib baik duck tu 5 hinggit je....hehehe

 Nie la kwn baru aen duck.....

Aen ngan duck.....

Jom Intai ~ Cartoon dan Baby TV

Entry nie aku nak citer pasal kerenah anak dara aku tu....mula-mula nye aku tak nak pasang channel tv cartoon ngan baby tv tu....tapi nanti bosan pulak sbb ceria kengkadang x de cartoon...sbb dah bisa umah opah semua ada...so aku pun open la channel cartoon plus baby tv....memang la dia tak merengek sgt sbb dia enjoy je tgk nye...tapi aku ngan hubby rasa dah macam cartoon plk....hari-hari nye cartoon...mmg la bagus gak babay tv tu ada ajak kenal nombor...huruf...lagu kanak-kanak....mengenal bentuk...tapi aku la plk sedih tak dpt tgk drama...yelah aku kan peminat setia drama.....hehehe

Aku mmg x de masalah dia tgk channel tu banyak benda dia blh belajar....tapi ada gak part2 yang aku kureng berkonan....tapi memang kena pantau dan tgk sama-sama ngan dia....so tak blh biar je dia tgk semua nye...kan...tapis la gak....



 


Kalau tengok tv mmg fokus betul...anak dara aku nie...
tu kalau panggil pun tak toleh punye....

Jom Intai ~ Gi Kenduri Kawen

Sabtu gi kenduri kawen opismate hubby buat nye kat dewan area cheras...kebetulan sampai pengantin baru sampai duk tengok silat...dapat snap gambo je lah...tak dapt take photo ngan pengantin sebab kat luar dah nak ujan...payung tak bawak..keta parking jauh....biasalah penuh...nak kena jln ke keta dah le jauh....memula rintik2 pastu berderu turun nye...sib baik sempat sampai keta...okey lah layan gambo jelah ek...






Souvenir dari pengantin ~ cookies sedap gak...

Jom intai ~ Masak Simple Udah

Entry nie hari Selasa lepas tengok2 ropenya dah draf tapi tak publish...ishh mamun betui la hai aku nie....nak upload kan....

citer nye hari isnin petang tu aku call en hubby tanye dia nak makan ape tuk malam...dia kata wat lempeng je..aku pun senang hati la senang je kerja nye...sampai je umah hubby cakap lapar sangat x sempat nak makan tengahari ... sian lak .....aku pun turun balik kat pasar kat bawah beli sayur....

Masak simple je sebab hubby dah lapar sangat...tak sangka anak dara aku tu pun banyak makan nye...alhamdulilah...tapi aen makan nasi ngan telur je...bagi ikan dia tak nak....tak pelah janji nak makan...sbb nanti kalau dia tak makan malam nak tido sakit perut....

 Ikan Siakap...stim

 Kailan ikan masin

 Telur dadar...

Nie la menu nye....

** Entry sebelum nie pun aku ada upload kan ikan stim gak...sbb hubby mmg suka makan ikan siakap stim.....tapi senang gak tak yah nak susah2 pikir nak beli ikan apa kat pasar.....

Isnin, 21 November 2011

Jom Intai ~ Drama Dewa Cinta

Jom Intai ~ Sembelit.....Sembelit..kesian nye

Emm nie kisah pasal anak yang sembelit...serabut dah kepala pikir pasal kenapalah agak nye anak-anak kita nie boleh sembelit ek? antara punye nye mungin sebab susu la kan...tapi sebelum nie tak de masalah pun...tapi sejak-sejak sekarang nie yang makin teruk....ada kalanya aku terpaksa cuti sebab anak tak boleh poo...poo....memang letih la tengok anak tenggung sakit tu...sampai kan berpeluh-peluh merah muka sambil air mata berjurai meneran nak mengeluarkan najis nye itu....

Sebab bila duk kat ipoh time duk ngan mak x de masalah nye pun okey je...sebab memang dia banyak minum air masak/sejuk...tapi kat sini dia tak nak...jenuh dah la aku paksa nye...tapi emm tak de nye dia nak....lagi pun kat umah aku tu mmg sejuk sikit...bayangkan lah kalau tengah hari pun gigil nak mandi...family aku kalau datang pun dia kata...malas nak mandi sebab sejuk...aku kat umah ais batu mmg tak minum sebb tak terasa pun nak minum sebabnya tah le ekk...penuh je ais dlm tupperware....tak berusik pun....

lagi pun kat umah aku mana ada halaman dia nak main...so tak berpeluh pun yang buatkan dia nak dahaga nak minum air....kalau kat kg tu lain la...berpeluh2 main tu yang kejap2 kang nak air...so nak suh makan buah or sayur lagi la tak kan....punye la susah nye...

Tapi semalam memng kesian aku gi farmasi...cari ubat...terpaksa..gak guna ubat dah tak de pilihan tak sanggup tengok anak tahan sakit macam tu...

 Ubat nie di masukan ke dalam susu 3x sehari...

last choice ambik ubat nie...sebab tak sanggup tengok aen sakit teran nak poo..pooo..masukkan lubang dalam punggung dalam masa 10 minit rasa nak membung

Nie la ubat yang diambik semlam tuk bantu aen poo..poo

*** Alhamdulilah berjaya gak mengelurakan nye...memg besar dan banyak....termenung kejap aku ngan hubby tengok mak aiii bukan main besor...patut la sakit sgt tgk dia teran....kesian anak mama.....

Jon Intai ~ Masak Nasi Minyak

Jom Intai ~ Laksa

Ha nie nak habaq mai citer hari sabtu hari tu...hahaha semangat bangun pepagi kemas umah yang dah macam kapal karam.....maklumlah ada cik pu3 yang suka mengemas umah dengan mainan nye....lepas breakfast aku ajak hubby gi pasar beli barang-barang sebab malam tu macam teringat plus teringin nak makan laksa...emm yum..yum...apa lagi bersilat la kat dapur....ambik ko siap dah laksa nye...

 Bahan-bahanye...

 laksa..aku suka laksa basah...

 kuah nye....

Laksa...terbaikk (puji  diri sendiri nie...hehehe)

Jom Intai ~ Goollll!!

Hahahaha....macam mana aku boleh terjebak tengok bola mlm tadi ....ishh tak pasal-pasal tidur kul 12 tgh malam semata-mata tgk bola sampai abis...aduh mak macam tak percaya kat diri sendiri....memang kelakor benor la hai....mana tak nye kat area umah aku tu macam kat stadium siap ngan bunga api...mercun bagai...bersorak tu tak yah cakap la kan...siap hubby aku pun mak aii kemain dia menjerit...lupa anak tido kat dlm bilik....semuanya sebb bola malaysia lawan indonesia semalam....ada la gambo yang di snap kat tv jelah mampu...nak ke stadium tah la kan....


 Saat ketika tendangan penalti

 Mata penalti terakhir yang berjaya dijaringkan Baddrol Bakhtiar

 Akhirnya berjaya...6-5   5-4
 Cayalah...Malaysia

Khairul Fahmi Che Mat..memg best la


MALAYSIA: Khairul Fahmi Che Mat, Mohd Asraruddin Putra Omar, Mohd Fadhli Shas, Mahalli Jasuli, Mohd Muslim Ahmad, Baddrol Bakhtiar, Ahmad Fakri Saarani, Mohd Irfan Fazail, K. Gurusamy, A. Thamil Arasu, Mohd Nazmi Faiz.




Rabu, 16 November 2011

Jom Intai ~ Singah McD

Semalam balik dari klinik si budak kecik mengamuk nak ais cream so ingat nak singgah petronas je beli ais cream...kebetulan la pulak kat petronas tu ada McD so hubby kata singgah la makan....tapi tadi ada masak nasi lemak...emm x pelah bawak bekal je lah sok....so singgah la makan aku mmg x makan apa pun sebb perut tak selesa huby ngan aen je yang mkn....time bagi ais cream mcflurry milo kat dia punye la marah tak nak yang tu...bila dah rasa amik ko abis dia hadap nye...dapat la mama ngan papa rasa sikit...aen...aen..gitu la kerenah nye....jom layan...

 uik papa aen suap papa...

 aen pulak...emmm dapnye...

 aen lagik...tejuk..nye...

mama..puyak...sedap kan mama....






Selasa, 15 November 2011

Jom Intai ~ Nasi Hujan Panas

Malam tadi tah nepe datang hangin rajin nak masak nasi ujan panas tuk dinner...daging korban pun ada boleh masak sekali...lagi pun buah hati aku tu memang suka sangat makan nasi ...mcm nasi tomato...nasi minyak dan seangkatan dengan itu.....alhamdulilah bayak makan nye semalam...yelah sejak mak nagn abah pegi haji nie aen kurang makan berat pun turun mendadak....balik raya haji ari tu ramai yang kata aen cengkung...nampak kurus...

Sebenarnya nasi ujan panas nie first time buat...tapi result nye hubby kata ok..kira blh la kan....

Ayam masak cili

Gulai Kurma Daging Korban

Acar Timur


Nasi Hujan Panas

Nie la menu malam tadi..ayam goreng tu utk si kecik

Selasa, 8 November 2011

Jom Intai ~ Soffiya

Hahaha...akhirnya abis doh citer soffiya...penat nak tunggu kesudahaanya ialah tepat kul 7 dok la mengadap cite tu...lagi pun sekarang nie susah sikit nak tengok tv sebab budak kecik tu yang control...bayangkan dari kul 6.30petang aku kena pujuk dia "boleh tak mama nak tengok citer mama nanti" kalau mood ok dia bagi la kalau tak...alamatnye aku tengok kat internet je lah...asyik kartun je kengkadang aku rasa aku ngan hubby dah jadi macam kartun gak...heheheheh

Geram tunggu makanan tak sampai-sampai.....

Semalam tak dapat tengok full sebab malas mask jadi makan kat luar...lepas maghrib gerak hangin pulak banyak kedai yang tutup...nak gi mkn kat mid valley mcm dah tak bosan..nak sebab aen nak makan nasi ngan ayam goreng jadi di la cari kedai makan gak....nasib baik kat pantai dalam ada gak yang bukak....sampai kul 7.30 kedai tu bukak la pulok citer sofiyya...layan jap...sambik minum tembikai laici....yamiii.....


Tembikai laici...pilihan
Tapi macam tak best sangat ending sebab biasa je..ingat kan ada kejutan ke apa ker...tapi biasa lah kan citer melayu mmg cam tu pun jalan nye....so terima je lah tapi kalau dia pilih ilyas mmg aku suka sesangat... hehehe...

soffiya....dah abis dah...

Perkahwinan