Jom Intai Blog Rosalinda

Foto Saya
Blog ini dah tentulah mengenai kehidupan aii bersama Cinta Hati dan Buah Hati kesayangan saya... Disini lah tempatnya saya menconteng apa saja yang saya nak ceritakan..berkongsikan rasa sayang, cinta, kasih, gembira, sedih dan segala nya...Jom intai saya di blog nie....

Cinta Hati

Cinta Hati

Buah Hati

Buah Hati

Kami

Kami

Arkib Blog

Robot

Ahad, 27 November 2011

Jom Intai ~ Jalan~Jalan Beli Buku

Nak story pasal khamis lepas saje je gi MPH coz tau je lah en hubby i tau mmg hantu buku...kengkadang naik rimas tgk dia asyik le dok membaca buku...
emm tgh dia sibuk pilih buku aku bawak anak dara aku tu pi pilih buku tuk dia gak....cari punye cari ternampak la buku nie...macam best baca tuk aen....so belikan la untuk aen....balik umah terus baca...memg best.....blh jadi pengajaran tuk kita dan anak-anak....yelah aku pun tak tau sangat citer tu tapi bila dah baca terus jatuh cinta....dia ada vol 1 dan 2...hari khamis beli vol 1 dulu...
pastu semlm dah abis baca...tadi ajak hubby gi MPH kat mid....
cam biasa en hubby belanja buku tku vol 2 lak....xcited nie tak sabo nak baca.....thanks papa....



 10 serikandi bidadari surga ~ vol 1



  10 serikandi bidadari surga ~ vol 1


Lepas gi beli buku...mkn kat food court kat....perut dah lapar belasah je....sib baik time tu tak ramai lagi manusia...dapat la mkn dgn tonang...








Perut dah kenyang...sat lagi balik umah tido la....pe lagi....zzzzzz

Jom Intai ~ Sedihnye..Lunch

Kenapalah malas benau lak gi pasar tah...emm makan kat luar dah la hai....tetiba tadi tengahari si kecik tu nak makan nasi....nak kuar gi makan awal lagi baru kul 11.30
nak tak nak masak la nasi tuk aen...pastu tanye dia nak apa....
dia nak mkn telur goreng so goreng jelah telur..tuk aen
pastu tgk kat dalam peti ada ikan masin terubuk yang abang kat opis tu bagi time dia gi sarawak...
so masak jelah...lagi pun dah alang-alang masuk dapur....emm terus masak je lah kan...tak yah la nak kuar makan tengah hari  nie.....hehehehe
tak pelah masak ala kadar jelah asalkan kenyang dah la.....
tapi kan sekali sekala mkn cam nie selera gak...cuma kalau ada ulam lagi best nie....apa pun nie la namanye menu tengahari...sorry ye syg....makan jelah ek...sok rajin kita gi pasar...saya masak sedap2...cewah pujuk la tu....

Ayer asam cicah ngan ikan gereng...ikan masin terubuk...

apa pun abis gak nasi sepinggan

Jom Intai ~ Breakfast Nasi Goreng Kerabu

Pagi nie nak masak apa lak pulak....puas dok pikir masak nasi wat nasi goreng je ye.......selongkar dalam peti ada la barang-barang nye....cukup la ye lah gi gi pasal macam malas ari nie...so guna gelah apa yang ada...so menu pagi nie nasi goreng kerabu...


Bahan-Bahan Yang Digunakan...

Nasi Biasa
Hirisan Bawang Kecil
Hirisan Bawang Putih
Hirisan Halia
Serai Potong Halus
Bunga Kantan Juga Dipotong Halus
Sayur Kubis
Sawi (Sayur tu ikut citerasa nak letak apa pun...tak kisah...)
Ikan Bilis Ditumbuk
Isi Ikan Masin Potong Kecil2
Cili Api Dihiris Halus
Kicap Cair
Minyak
Garam

Cara Masak

1. Goreng Ikan masin dan ketepikan...kemudian....
2. Tumis semua bahan bahan tadi sekali jus....bila dah garing masukan nasi...dan sayur.
3. Gaul sebati dan masukan garam...Kicap cair...dan gaul rata...
4. Bila semuanya dan sebati dan cukup rasa angkat dan boleh la di hidangkan untuk dimakan...senang kan....

Perkahwinan