Jom Intai Blog Rosalinda

Foto Saya
Blog ini dah tentulah mengenai kehidupan aii bersama Cinta Hati dan Buah Hati kesayangan saya... Disini lah tempatnya saya menconteng apa saja yang saya nak ceritakan..berkongsikan rasa sayang, cinta, kasih, gembira, sedih dan segala nya...Jom intai saya di blog nie....

Cinta Hati

Cinta Hati

Buah Hati

Buah Hati

Kami

Kami

Arkib Blog

Robot

Khamis, 31 Januari 2013

Jom Intai ~ Homework

Buah hati aku tu balik sekolah je tak sempat-sempat dia nak siapkan homework...ingatkan banyak sgt la ropanya coloring je..tak plah tengah semangat ye sayang..ikut kan jelah...mudah-mudahan berkekalan lah rajin nye tu yee...

Tekun sungguh anak mama wat keja sekolah...hehehe...bijak-bijak belajar ye sayang mama
Selesai dah homework...lps nie dah boleh main...yea...
 */ Lepas abis kaler terus suh take photo nak send kat papa...x cited nak story kat papa sebab pandai kaler tak de yang keluar garis..hehehe macam-macam la buah hati mam nie...

Selasa, 29 Januari 2013

Jom Intai ~ JPO La Pulak

Johor premium outlet emm baru dua kali kot dapat jejak....first time masa balik raya haji tahun lepas...tu pun pegi malam kejap je tak puas jalan...so pegi kali ke dua nie pun tak abis jalan penat kaki dik...oiii..
singgah sebelm balik kl...tepi highway je kan...

Baju bebudak mmg giler la guess segala kan..kebetulan sale raye cina...tapi tak la sale sgt mehal gak...kan
Tu pun gi padini beli baju kerja hubby ngan aen...lagi pun ramai org nak mengtest pun kena beratur
segala tak kuasa la..runsing la hai ramai nooo....hubby senang sbb dah conform saiz nye kan..alah lain kali balik pegi lagi...gi kejap je dah tu budak kecik tu asyik dok merengek nak main taman...sudah nye tak dapat lagi la aku nak bersopping nye...

Baju budak kecik..hehehhe

emm satu je sempat tuk hubby






sempat tu budak comel try baju...nasib baik ok dah la pakai ambik je

comelnya anak mama nie...hehehehe

Haaa sampai umah terus tak sabar-sabar nak try nye...emm yang mengamuk nak main taman tadi tak ingat...sian mama tak dpt sopping tau...huhuhuu..

Jom Intai ~ Celebrate Mother In Law Bestday

25 Januari hari tu mother in law punye bestday. haaa yang ke 61 tahun...kebetulan mmg dah balik johor aku plan hubby nak buat birthday surprise tuk ibu...so mula la membuat pakatan bersama adik-adik ipar dan my biras..emm sebelum nie family hubby mmg tak celebrate pun nie la first time katanya...bagi family aku acara mcm nie mmg dah biasa...so sekali sekala buat family in law happy apa salah nye kan...so hari 25 tu hari jumaat kaedahnya tah penah aku gi pasar bila balik sana tapi sebab aku jadi planner event so aku, hubby, aen ngan abah mertua aku pun ke pasar la beli barang-barang nye....

So beli segala mak nenek yang nak di beli sampai umah aku basuh then terus perap segala benda yang di nak BBQ malam kang...fuhhh penat betul...nasib baik hubby tolong...yelah adik-adik kerja petang baru balik..kalau tak ramai sikit yang menolngnya..tapi agihan tugas dah dibuat..ha mcm besar bebenor evennya...ye siap agihan tugas segala...hehehehe..emm...yang best nya family hubby nie..walaupun adik-adik ipar aku semuanya lelaki tapi mak aiii mmg rajin menolong ckp je apa. memula kawen mcm pelik gak sbb susah tauu nak cari lelaki yang rajin ke dapur...so tak hairan la hubby mmg yg ringat sesgt la tulangnya..alhamdulilah....

Bebalik pada citer besday nie aku ngeri gak ialah nak memerap nie kan...petang gi carai kek pula ngan adik ipar aku..amy...so settle semua ada masa sikit sempat gak balutkan hadiah tuk ibu...aen siap tulis sendiri nama dia kat kad...hehehe dah beso dah anak mama kan....bijak-bijak...:motip puji anak sendiri...mia arr kan

Hadiah untuk ibu...aku belikan kain je...

lepas maghrib hubby hidupkan api...so tunggu biras ngan adik ipar aku dari uda sampai...dia ada la masak-masak sikit buat tambahan...so mula la membako...mmg best celebrate nye semua happy...sesangt

Ini lah hasil perapan ayam aku...perap ayam je sebab hubby allergic seafood...so ini jelah

Bakar jangan tak bako...hubby ngan adik ipar aku...amy

Hepi besday ibu ...thanks sebab menjadi ibu mertua yang sporting and  yang paling memahami....

Abah baca doa selamat untuk semua...gamo empuan mesti la ada kan

Ni la family mertua...cuma sorang je tak de yang no 3...
**/ Kebetulan pulak time tu ada bola perak lawan johor...emm sedih...negeri aku kaloh...emm apa pun semua enjoy malam tu...nanti kalau ada time kita celebrate lagi ek....

Isnin, 28 Januari 2013

Jom Intai ~ Balik Kampung Ek

Apa-apa pun salam maulidur rasul tuk semua...sama-sama kita menghayati perjuangan serta kita sebagai umatnya patut mencontahi keperibadian, ketabahan serta kesungguhan baginda tegakkan syiar islam...

Haaa...oleh kerana cuti nye agak cantik aturanya... aku ngan hubby target nak balik JB...lagi pun
dah lama tak balik sana kan lagi pun cuti time nie la sesuai nya balik kg...
time sekolah dah susah yelah tu pun anak aku ponteng sehari sekolah..jumaat
..tak pelah lagi pun sian kat papa dah lama tak balik kg kan...

Lepas aen habis sekolah aku naik ETS...tiket kul 3 petang..penuh train...nasib baik hubby ambik tiket
tuk aku awal kalau tak emmm mmg kena la dia balik ambik...tapi yang lagi best
sampai je KL siap boleh singgah jalan tar beli hadiah tuk mother in law...aku pun sembat la sehelai
dua dah tu hubby suruh kan...kang kecik ati lak dia hihihi...

So pepagi sok gerak balik Johor....mulakan perjalanan singah mkn kat jejantas ayer keroh...tah le ek
tiap kali balik Johor aku mmg akan singah jejantas tu....tiap kali singgah je balik johor...layan je lah kan....

posing dulu sebelum teruskan perjalanan...

pastu tak berenti mana-mana terus umah in law jer....aku balik tiga empat hari je....lagi pun nak celebrate besday mother in law...x cited gak nie...




Ahad, 6 Januari 2013

Edisi: Sesi Persekolahan Dah Mula

Hai kenapalah bila nak berblog je tak sempat...tak sempat je nak berblog ishh macam-macam la alasan...padahal malas nak salahkan time plk...sejak aku dah jadi suri rumah tangga sepenuh masa nie mmg banyak kena di uruskan...hai macam la aku sorang je kt yang sibuk ye dok...hihihi..

Emm first aku nak wish selamat tahun baru la kot kan...dah seminggu kot baru nak wish...x pe tak sampai sebulan pun lagi kan... harap tahun nie aku akan lebih rajin update blog...nie tak dah berbulan kot...tak duk mengupdate malas sungguh la haii. Apa pun hope tahun nie kehidupan aku dan keluarga akan lebih bersinar dari tahun-tahun sebelumnya...Dimurahkan rezeki dan aku bersyukur pada mu Ya Allah kerana di anugerhkan kebahagiaan yang teramat sangat...aminnn

Tahun 2013 nie juga anak dara aku dah masuk sekolah...ishh cepat betul masa berlalu kan...dah masuk tadika...emm hari pertama siap x lena tido bayangkan la pukul 3 pagi dia kejutkan aku "mama dah boleh mandi nak gi sekolah ke" mak aii...tapi hope dia akan terus rajin gi sekolah...Aku daftarkan sekolah kat ngan umah je tapi dekat idok la boleh jln kaki, kena gak naik keta...tapi tadika sekarang boleh tahan yuran nye...aku rasa time aku dulu berapa je...tapi demi pendidikan anak-anak tak pelah berkorban sikit...no shopping dah..huhuhu....yelah sekali bayar yuran dekat seribu gak...ishh baru seribu dah bising orang lain lagi banyak pun tak heran...bukan nak over ke apa saja nak berkongsi cerita...


Hari orentasi...malu-malu lagi...tapi xcited tak yah cakap la...x hairan kat mama ngan papa pun...papa je risau lebih..kejap2 kang gi tengok...kesayangan papa la kan...

First Januari 2013 start orentasi dan taklimat untuk parents...kakak temankan aen mula-mula tapi nampaknya ok...kakak ariana pun tahun nie dah masuk darjah satu...so umah x lah kecoh sangat malam baru semua jumpa kalau tak haii...riuh suara yang tu gaduh...yang di usik yang tu..macam-macam la kerenahnya...


Haii ambik sekali semuanya dora...bayangkan la kalau kaler pensil yang stabilo swan tu yang besar baru 10 inggit nie yang sedang tu sampai 9 inggit lebih...ishh x bebaloi tapi nak wat cam mana dah nak bertemakan dora layan jelah...

Nasib baik kasut tak de dora kalau tak mau bengkok cam udang papa... 

Tapi sebenarnya yang lagi xcited papa aen...bulan 11 dah sibuk ajak aku beli barang-barang sekolah si aen...haii yang aen pulak sekarang nie asyik duk semua barang nak dora...dulu masa kecik mickey mouse le nie nak dora pulak...semua benda nak dora...yang papa pulak ikut kan aje...mmg set dora jelah..tu pun cari kasut jenama dora tak de tu yang beli pallas je tu...kalau ada sampai ke kasut kot dora...tu pun aku lupa nak snap gambar seluar kecik dora...tak pelah baru serang ikut kan jelah...

Lepas orentasi aku mula lah melebelkan semua barang aen...sbb semua kena lebel kalau tinggal cikgu akan pulangkan balik....Tadika aen mula 3 Januari 2013 sbb teacher dia kata atas permintaan parents yang ada anak sekolah lain banyak benda yang nak di uruskan...so lewat sehari la mula skool nye...

pose sikit sebelum mama antar gi skoll...pandai kan request nak ikat dua...dah tu malam tu la aku gi beli nasib baik shopping dekat je...ishh

Hai dalam keta pun mama suh post...ishh macam2 la mama aen nie...comelnya syg mama...muahhh
Uniform yang aen pakai tu sementara je sebab uniform kena tunggu tailor ukur badan dulu...mungkin bulam 2 baru siap...so beli je kat mydin..al maklumlah mydin dekat umah..kan so aku beli tracksuit 5, baju t-shirt putih 5, stokin 5 pasang cukup seminggu yelah hari-hari kena tukar peluh kan...sib baik kat mydin murah...hihi...kasut je satu tak pe sbb dlm kelas pakai stokin je..so tak la kotor sgt...

First  yang aen ckp kat aku..."Dah mama gi balik aen nak belajar nie...nanti balik mama  jumpa aen lagi tau" ishh patutnya aku yang cakap kat dia nie dah terbalik...tak pelah bijak2 ye syg...
Tahun 2013 tiga orang cucu tok abah ngan opah masuk sekolah...tahun depan tambah sorang lagi masuk sekolah...mmg penat uruskan anak aku ngan anak sedara tapi aku happy tgk anak-anak happy alhamdulilah..semoga anak mama jadi anak yang solehah...bijak ..pandai..cerdik...aminnnn

Perkahwinan