Jom Intai Blog Rosalinda

Foto Saya
Blog ini dah tentulah mengenai kehidupan aii bersama Cinta Hati dan Buah Hati kesayangan saya... Disini lah tempatnya saya menconteng apa saja yang saya nak ceritakan..berkongsikan rasa sayang, cinta, kasih, gembira, sedih dan segala nya...Jom intai saya di blog nie....

Cinta Hati

Cinta Hati

Buah Hati

Buah Hati

Kami

Kami

Arkib Blog

Robot

Isnin, 31 Oktober 2011

Jom Intai ~ Pasal Mak Abah Ke Tanah Suci

Sebenarnya citer nie minggu lepas tapi masih belum ada kekuatan nak tulis cerita pasal nie...bila nak tulis je air mata mula bertakung...sebak sangat hati...rasa dah banjir dah nie...Alhamdulilah hajat abah dan mak nak ke tanah suci akhirnya di makbulkan Allah...juga...rezeki Allah walaupun last minutes dapat panggilan dari tabung haji...tapi syukur alhamdulilah segala nya dapat di uruskan dengan baik....aku, along ngan angah gi kedai tuk beli segala persiapan...dah la nak kuatkan hati dan perasaan lagi aduhyaii memang mencabar rasanya...nak pulak aku nie cendawan kememeh....payah tau...cepat je nak mengalirkan air mata.....

Mana pening nak uruskan aen lagi....dah la dia tak nak duk nursery lagi-lagi la payah kan dibuatnya...tah le dah tak tau nak buat apa kengkadang...tau tak time dalam keta masa antar mak ngan abah aen tanya kat tok abah...

"tok abah nanti tok abah balik aen duk kat kg lagi kan...ngan opah ngan tok abah kan....kejap je kan tok abah ngan opah pegi kan...".

mana nak kena kuat depan aen lagi...nak pura-pura tak menitiskan air mata depan dia...sebab kalau aku sedih dia lagi-lagi la akan sedih tau.....emm dah la rasa cam tak mampu nak tulis dah nanti kita story lagi ek....Apa pun thanks pada semua yang hadir menghantar abah dan mak ke Kelana Jaya....budi dan jasa semua hanya Allah yang mampu balas.....

 Sebelum......

Selepas....

Jom Intai ~ wedding Johor Part II

Entry nie nak story pasal sambungan Wedding kat Johor.....Majlis berlangsung hari sabtu...nikah time pagi lepas tu tengahari sanding....Alhamdulilah dengan 2x lafaz sah mereka sekanag dah jadi suami isteri...Nikah kat Dewan Masjid Sultan Abu Bakar...fist time gak sampai kat situ....kita layan gambo je lah ek....









Ahad, 30 Oktober 2011

Jom Intai ~ Wedding Johor Part I

Alhamdulilah dah selamat pun majlis nye....penatnye macam kenduri kawen aku.....Ha yang aku dok nak citer nie wedding adik ipar aku....adik hubby yang second...balik johor hari rabu sampai ahad. al maklum lah adik ipar semua lelaki...jadi aku je menantu pompuan yang ada memang tak kering tangan la...hehehetapi walau pun penat happy dapat tolong mum in law...sian gak kan....untuk entry nie aku citer persiapan je lah ek....

Hari khamis buat kenduri doa selamat...tak penah aku masak banyak-banyak cam tu...tuk lebih kurang 50 orang masjid....tapi alhamdulilah habis selesai semua lauk...tapi cam biasa tak sempat nak snap picture coz buzy kat dapur....phone pun tah ke mana....lauk time doa selamat biasa-biasa je...kari ayam, sayur goreng sos tiram, ikan goreng /ikan masin, ulam sambal belacan dan ayam masak kicap....ha berdebar gak rasa takut tak jadi tapi syukur jadi...habis semua makan last sekali tuan rumah makan nasi goreng telur je....heheheh

Jumaat lak sibuk ngan telur and goodies beg...berkoyan-koyan telur kena rebus...dah la pakai telur masin plus telur ayam....bertelur2 nak merebus nye...dah la masak tuk orang rewang lagi...menu nye pun tak snap...menu nye asam pedas ikan pari, ayam goreng, kurma daging, ulam/sambal belacan dan ikan bawal goreng je....bukan aku je sibuk anak dara aku pun sibuk tolong masak, buat goodies beg dan bunga telur...tu je lah gambo yang hubby sempat snap...sebab semua mmg sibuk....tak ramai yang tolong...sampaikan adik-adik ipar yang lelaki tolong sian sayur pucuk paku...suh siang daun pucuk paku...dau je ambik batang yang pucuk buang....aduhyai....tapi yang best tu semua memang rajin menolong......


Aen tolong buang kulit telur...nak makan ngan nasi lemak...

 Gantungkan telor dan siapkan goodies beg tuk bagi kat tetamu...

Penat punye pasal sampai 3x tambah nasi....sian anak mama...penat wat keja yek....


Jom Intai ~ Makan Di RnR

Aduhai...entry kali nie nak luahkan kegeraman....semalam on the way balik dari johor rehatkan diri kejap RnR seremban.... sebelum mula kan perjalanan ke kl semula....singah sebentar di rnr seremban....niat hati nak makan sebab tak makan apa pun cuma breakfast kat hotel je sebelum check out....so singah la makan....hubby cari tempat aku gi beli..

Nasi goreng RM15.00 inggit.....

emm cuba teka berapa inggit makanan diatas..hehehe...tau tak aku kena RM15.00 mungkin orang lain kata okey je tapi bagi aku agak mahal la. Sebab bukan aku tak bisa singgah tapi nie memang betul cekik customer nie....tau tak nak marah punye pasal aku tak makan pun nasi goreng tu...hubby sorang je yang makan.....
Masalahnya kalau nasi goreng tu ada seafood ala-ala udang besar alam ke…ketam ke tak la aku kisah sangat nie tau tak nasi goreng kosong Cuma ada sayur carrot ngan kacang panjang je pun….tak pe lah dah rezeki dia kenakan aku macam tu…..aku buka nye nak marah kea pa ke Cuma nak berkongsi cerita ngan kengkawan je…

Selasa, 25 Oktober 2011

Jom Intai ~ Pasal Tolong La

Aduhai nye pun sangatlah nak marah sebab malam tadi tak dapat tido dengan tenang......tau la ko nak raya tapi sikit-sikit sudah nie dari kul 7 malam sampai kul 4 pagi dok berdentum-dentum.....main mercun....dah la anak den mengamuk sebab tido nye digangu.....ha kalau nak main la pagi nie..tapi pagi nie sonyap je la pulak...apa penat ko malam tadi tak tido.....(alamak marah pulak aku nie)

Tak bukan apa mmg tak dapat tido malam tadi....kebisingan yang teramat sangat....Sudah nye bunyi kereta polis datang baru senyap....dah la aku nak bangun awal pagi nie nak 5S kan umah yang macam tongkang pecah lagi nie.....apa pun happy Deepavali kepada semua...kengkawan yang beragama hindu.....





Tajaan gambo dari cik google.....

Rabu, 19 Oktober 2011

Jom Intai ~ Bunga-Bunga Cinta

Hahahahaha.....lawak-lawak....bunga-bunga cinta la pulak....emm kengkawan nie....sebenarnya ni story last week hubby gi outstation ke cameron....balik dapat bunga ros hubby beli 5 pack satu bagi kat along...satu lagi tuk mak...tuk aku 3 pack....tapi berebut ngan anak dara aku tu...dia yang xcited nak...apa lagi bagi lah dia bergambo....ishh kecik2 pun suka bunga....ek..


sob..sob...tu mama punye....


Bunga yang hubby beli masa gi cameron bulan tiga hari tu pun aku masih simpab lagi...keringkan...masih cantik lagi......tu ha gambo kat bawah tu...bunga yang aku keringkan....



Isnin, 17 Oktober 2011

Jom Intai ~ Atashinchi

Nak share pasal suka tengok kartun nie...join anak aku tengok citer nie...siap anak aku tanye lagi "mama suka tak kartun nie...best kan mama"....alamak anak aku pun perasan rupanye....citer dia kartun yang santai je...

Aku paling suka tengok gelagat mak dia...dah le cumel ye macam telor....kadang-kadang sampai mengekek-gekek aku gelak rasa nak guling-guling tapi malu pulak....nanti anak aku gelak kan aku pulak....bebalik pada citer Atashinchi....sebenarnya citer dari jepun..dalam bahasa jepun atashi no uchi yang bermaksud "keluargaku" ataupun "rumahku".

karektor mak dia yang mcm telur tu dia suka berjimat dalam apa-apa yang boleh dijimatkan, dah la tu cerewet tentang harga barang murah tambah pulak suka kepoh pasal perkara remeh-temeh.

ha...kalau kaerekor suami dia pulak biasa je..tak kisah pun apa yang berlaku...tak kisah je....selamba

Then dia ada anak perempuan nama Mikan.....yang merupakan ahli Kelab Beruang Teddy kat sekolah nye.....kengkadang selalu gaduh ngan mak dia, ada je yang tak kena...

Yuzuhiko tu pulak anak lelaki...tak suka banyak cakap....itu la kisah citer Atashinchi. Tapi aku memang suka tengok citer bie...enjoy je tak serabut nak pikir....






Khamis, 6 Oktober 2011

Jom Intai ~ Dia Untukku

Malam tadi tonton semanis kurma tajuk nye memang best "Dia Untukku"...tetamu jemputan pun best gak iaitu ustaz ashraf imam muda dan isteri nya ustazah husna...first time aku tengok isteri ustaz ashraf...lembut je orangnya....sejuk je tengok mukanya....banyak jugak tips yang dia bagi untuk ringankan jodoh pada mereka yang belum bertemu jodoh yang sesuai dan bagaimana nak pelihara jodoh semoga rumahtangga bahagia dan mendapat keredhaan Allah swt....

"Isterimu tidaklah semulia khadijah, tidaklah setaqwa aishah, pun tidaklah setabah fatimah..justeru adalah wanita akhir zaman yang hanya bercita-cita menjadi isteri yang solehah...
"Suami mu bukan lah rasulullah s.a.w , bukan juga Saidina Ali Karamallahu Wajhah cuma suami akhir zaman yang berusaha menjadi suami yang soleh dan terbaik....

Selalunya aku ngan hubby akan tunggu tengok semanis kurma tapi aku tinggal sorang je semalam hubby outstation 4 hari kat cameron...ada bengkel nak siapkan paper work digital...emm ..."Dia untukku" aku bersyukur dianugerahkan suami sebaik nye..dia selalu bagi semangat bila aku down....kata-kata dia buatkan aku makin semangat....aku rasa sentiasa selamat bila bersamanya...mudah-mudahan jodoh perkahwinan ini kekal bahagia selamanya...aminn





Ini lah kenangan....yang terindah dalam hidup aku dan hubby....

Jom Intai ~ Sebak Dalam Hati

Emm setiap apa yang bertemu pasti akan berpisah...begitu juga pada kawan sekerja aku kat opis....walaupun baru kenal tapi kita dah rapat sangat.....suka duka...tawa riang sama-sama tapi bila sorang tak de rasa cam lain je....ialah kan tugas tetap tugas....dimana diarahkan di situlah kita pergi.....memang sedih sebab dah mesra...tub..tub kena tukar....tapi kita semua tetap kekal sahabat hingga ke akhirnya...tu belum campur lagi aku ngan kengkawan sps dan yang akan abis tak lama lagi nie...alahai lagi 2 bulan je...pejam celik..celik pejam dan sampai time tuk berpisah...emm...tak tau la apa kesudahan nye....sedih bila kenangkan...macam-macam kita orang lalui bersama..bayangkan la kalau sorang tak datang senyap je...sunyi macam kena langgar penyu..sonyap yo....hahaha...maaf la aku nie peribahasa kurang sikit...tapi kalau cukup semua datang ha ambik ko...bergegar bangunan...di buatnye

Apa pun mudah-mudahan ada berita baik tuk kita semua kengkawan.....walaupun nanti kita jauh tapi kenangan bersama kita kekal selamanya....terlalu banyak benda kita lalui bersama....semoga kita tabah menempuh hari-hari mendatang....




Bertahun kita mencipta kenangan bersama...semoga ia nya kekal selamanya.....

Selasa, 4 Oktober 2011

Jom Intai ~ Dah Tamat Dah....

Ingat tak entry yang lepas aku ada sebutkan pasal slot drama di Tv9 keimanan cinta...semalam last citer nye...emm tah le kan aku rasa best la citer tu...sambil tengok tersengeh sorang-sorang...romantiknye hai....hehehe...



Emm aku story sikit la pasal ending semalam fazura mati..tapi dek kerana sayang nya alen pada cinta fazura dia tak tunaikan permintaan fazura untuk kawen ngan jasmin...tapi kan ada satu babak tu...ex-girlfriends alen datang umah fazura bagi tau yang dia pernah menjalinkan hubungan sampai mengandungkan anak alen tapi fazura tenang je...dia tak pernah tanye alen....dia mohon supaya dia tak terlepas cakap ngan alen...dan jauhkan lah dia dari sifat itu.....kalau kita dah tak tau dah nak cakap apa....mungkin memang dah belasah kot... emm memang la nama nye pun citer drama kan..apa pun boleh buat nak jadi apa semua boleh...tapi mudah-mudahan aku akan jadi penyabar, tenang dan kuat seperti fazura dalam citer keimanan cinta tu....amin...


Perkahwinan