Jom Intai Blog Rosalinda

Foto Saya
Blog ini dah tentulah mengenai kehidupan aii bersama Cinta Hati dan Buah Hati kesayangan saya... Disini lah tempatnya saya menconteng apa saja yang saya nak ceritakan..berkongsikan rasa sayang, cinta, kasih, gembira, sedih dan segala nya...Jom intai saya di blog nie....

Cinta Hati

Cinta Hati

Buah Hati

Buah Hati

Kami

Kami

Arkib Blog

Robot

Rabu, 27 Julai 2011

Jom Intai Pasal ~ Free Gift

Nak citer pasal petang semalam gi pampers tuk princess aen...kedai tu kedai ubat cina...harga nye memang jauh lebih murah dari shopping...tesco, giant, jusco...kat kuchai lama....mula dah ambik pempers pastu time nak bayar touke tu kata susu anak u  itu enfagrow aaa ada free gift....best tau...yang best nye dapat free gift - thermos..la....tapi lagi cantik ma...apa lagi gi tgk mmg betul ada 2 kotak dapat free 1 thermos

emm...time dulu....ada gak free thermos tapi sempat dapat satu je....then biasa je tapi kali nie punye cantik sikit...tu yang my hubby pun xcited ambik sampai 4 kotak...senang sebab kecik kalau gi jalan pun senang nak buat susu tak besar and berat....

hehehe....biasa la kalau benda2 cam nie mama nye yang xcited lebih anak tak de apa-apa pun...

Ada 3 warna tapi beli 4 kotak dapat 2 je termos..meyah ngan hijau....

Jom Intai Pasal ~ Jenjalan

 Entry jenjalan nak citer pasal jalan-jalan di ikea....bersama papa dan princess aen....yelah dah lama tak kuar sama-sama cam tu...ingat nak bawak gi main kat taman tapi hujan so...gi ikea jelah...sambil tu biasa la dapat la sopping sikit kan...apa lagi rembat jelah...papa bayar ok...hehehehe....memang giler sekejap la tgk barang umah, tak sah kalau gi ikea tak beli apa-apa betul tak?selalu gi time keja kurang sikit orang luas sikit pandangan....tapi hari tu gi hari sabtu mau tak ramai......umat....hehehe

 aen ngan papa...

 mama cepat....aen nak cari mainan nie....

 yang nie aen tak suka la mama...

wah macam ye..ye je...tak pe nanti mintak ngan papa beli tu aen ek.....

Isnin, 25 Julai 2011

Jom Intai Pasal ~ Vitagen

Ha...ha akhirnya dapat gak beli vitegen beli 3 dengan harga 11 inggit.... dapat tupperware free lagi tu yang lagi best tu.....kaler purple...minggu lepas nak beli tapi tak sempat dah abis kena sapuh bersih.....
suke...suke...nak minum vitagen sambil nyanyi...sayangi perut anda setiap hari vitagen......



nie la vitagen yang beli tadi.....

Khamis, 14 Julai 2011

Jom Intai Pasal ~ Teringin nye nak....

emm teringin nye nak makan burger tapi yang kat tepi jalan je....memang dah lama la tak makan....time belajar dulu je selalu makan burger yelah tu je yang banyak jual malam-malam kan...tapi malam nie mesti nak gi cari gak burger...mesti kena makan gak...teringin sangat nie....

lagi sedap kalau burger double daging special letak pulak sos black paper...memang umph...lah kan...



Rabu, 13 Julai 2011

Jom Intai Pasal ~ Ala Mamak


Nie menu yang masak last week...time bukak puasa....balik umah terus masak...dah abis gah ganti pose alhamdulilah...resepi nie dapat dari majalah wanita...cuba la ye...sedap....lepas nie boleh bukak restoran jual masakan ala mamak...hehehe


 Ayam Vanggey

Bahan-Bahan:-

Bawang Merah/Kecik (dua-dua pun boleh tapi ros pakai bawang merah manis sikit)
Bawang Putih
Halia
Bunga Lawang, Kayu manis, Buah Pelaga dan Bunga Cengkih
Kicap pekat
Serbuk kari ayam
Garam
Sedikit Gula
Daun Kari (untuk hiasan)

Cara Menyediakan:-

1. Mula-mula tumiskan bawang, halia, bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga hingga naik bau.
2. Kemudian masukan rempah kari, bila dah garing masukan ayam gaul bagi separuh masak.....kemudian masuk kan kicap dan bahan perasa yang lain.....tutup api, angkat dan perap sampai setengah jam.
3.Lepas  dah setengah jam.....panaskan minyak goreng ayam tadi....bila dah nak garing masukkan daun kari dan angkat.
4. Seterusnya sedia untuk di makan......

 Kari ikan

nie la juadah buka pose...hari tu..

Selasa, 12 Julai 2011

Jom Intai ~ Pasal Batu Karang

Nak citer pasal aku bersyukur sangat yang batu karang abah berjaya dikeluarkan...alhamdulilah..tak sangup tengak dia sakit...walaupun baru je 2 bulan kena tapi aku ngan family risau sangat...sebab sedih tengok dia sakit...yelah nak buang air kecik pun sakit...doktor bagi ubat tuk keluarkan tapi makan masa...so kami adik beradik ikhtiar la tanye orang kat mana nak berubat...

akhirnya alhamdulilah dapat juga tempatnye kat durian tunggal, melaka....memang kalau kat situ tanye je tukang ubat batu karang memang semua orang tau siap tunjukkan umah lagi..(apa pun terima kasih ek...)..masa mula-mula tu set time nak gi hari sabtu..dah pegi sampai sana rupanya pagi tu dia semput ada kat hospital...memang ramai kat sana...rasa macanak marah gak..tapi tak pelah cuba lagi lain kali....pastu hari isnin buat appointment...hari selasa lepas subuh gerak gi melaka....tu pun dpt no 68...time tu baru kel 8.30 pagi...(bayangkan la memang ramai la kan)

Akhirnya dapat gak keluarkan batu karang...tapi buah pinggang abah bengkak sikit..rasa macam tak percaya tapi kenyataan nye memang dah keluar pun....


nie batu karang yang telah berjaya dikeluarkan...

Isnin, 11 Julai 2011

Jom Intai Pasal ~ Kaktus

Emm nak story pasal tadi dapat kaktus....terharu nye .boss bagi...time kasih kekda (saya akan jaga kaktus nie elok-elok)...cabaran nie......dulu penah beli kat cameron tapi kejap je dah mati...maklumlah memang bukan pakar pun...kan...

Tapi lepas nie pagi-pagi sampai opis kena siram kaktus dulu...kaktus nie aku namakan dia.....cicimil...aku harap pokok kaktus nie suka dan serasi ngan nama tu...

Nanti biar dia bertambah cantik, membesar dengan sihat dan kuat...hehehe

ni la kaktus nye..tq kekda



nak tau kaktus aku pun ada jiran....
tu lak stoberi enteprem...sedap num...num

Jom Intai Pasal ~ Makan-makan

Hari jumaat lepas mak ngan abah datang kl mana tak nye aen ada sekali…aku ngan hubby dah plan nanti kalau mak ngan abah datang nak bawak semua family gi makan. Kebetulan masa celebrate besday aku makan kat situ…tapi time tu makan kat ampang. ..tapi tuk bawak family nie gi outlet yang lain kat cheras tu….emm so apa la salahnya bawak family makan kat situ gak…

Lagi pun memang hubby dah niat nak belanja…ada rezeki lebih boleh dikongsi bersama kan….mudah-mudahan bertambah la lagi …amin…

Malam tu kita orang gerak dari rumah dalam kul 8 lebih malam….restoran tu kat cheras…tak la jauh sangat….emm mesti nak tau kan kat mana? ha aku ngan family makan BBQ steamboat buffet. Memang puas hati semua suka…..nanti aku uploadkan gambar nye…tak banyak pun gambar sebab hubby deman tak larat nak tangkap gambar makan pun tak sangat…..sebab tengah tak selera tapi yang lain memag best makan…

 ini la tompeknye...

 semua tengah sibuk masak-masak....

 tu dia...meriahkan pinggan atas meja....hehehe

 sian hubby makan sikit je..demam

  abang ngah...aqif...angah nie family kakak aku yang no-2

hehehe...ni la dia semua adik beradik aku take photo ngan mak...

action 1...2...3...

Ahad, 10 Julai 2011

Jom Intai Pasal ~ Pulut Rendang

Entah le tetiba terrajin masak pulut. sebenarnya memang tak dapat tido hari tu so pikir punye pikir masak pulut la lagi pun cam teringin nak makan nak beli tak tau kat mana so apa lagi call my mum tanye resepi...pastu bawak gi opis makan ngan kengkawan kat opis....alhamdulilah jadi pun pulut kuning ngan rendang ayam cili api....


 ini la bentuk nye pulut kuning JomIntai...

 Rendang cili api...yum..yum...

Pulut bersama rendang.....jom makan.......

Jom Intai Pasal ~ Belajar buat kek

Nak story sikit pasal 25 Jun 2011. Aku ngan kengkawan opis gi belajar buat kek kat Harvest Bakery Ingredient kat Shah Alam..semangat sungguh gigih tau aku bangun kul 6.30 pagi kemas umah sebab petang kang mak mertuaku nak datang dari Johor Bahru. Then ambik kawan-kawan aku kat star...dan perjalanan pun bermula...tapi memang kelakar giler perjalanan yang memang enjoy la...sepanjang jalan gelak je..tak berenti buat lawak rina ngan zahida..seminggu sebelum gi dah tengok maps kat cik google macam confident giler la..memag tak kan sesat sure sampai punye....

Tapi nak dijadikan cerita nak ke harvest tu makan buah langsat gak dekat ngan sejam..last sekali semua mengalah gak guna Pn GPS...nasib baik sampai betul-betul depan pintu kilang harvest....tq Pn GPS akhirnya kami sampai ke distinasi kul 9.15 pagi....bengkel masakan tu anjuran Karangkraf...majalah rasa..seronok gak la belajar buat coklat, biskut, kek, muffin dan kek pop. Kat bawah tu koleksi gambar tengok la ye…hehehe


 aku ngan rina...

 nie pulak gambar aku dan zahida...

emm gambar yang kat bawah tu semua gambar yang diambil semasa di kilang harvest..
















Khamis, 7 Julai 2011

Jom Intai Pasal ~ ETS

Ha... disebabkan sebabkan dah lama tak berblog hari nie aku nak balas dendam masukkan segala story yang aku rasa nak cerita...hahaha lantak la kan..aku nak story pasal Electric Train Services...kalau korang nak tau aku selalu gak naik train nie balik ipoh...terutama bila hubby tak balik ataupun kengkadang tiba datang angin malas nak drive apa lagi aku naik jelah ETS yelah 2 jam tu kena drive dah la sorang2 campur lak ngan gelap dah tua nie drive malam kurang jelas nak plk kalau keta depan bagi lampu tinggi memag angin satu badan rasanya...tapi dulu aku naik kat KL Sentral tapi tak tahan beb mahal lak parking nye aku naik je kat Stesen KTM senang dekat sikit...parking baru 2 inggit...jimat..jimat yelah barang semua mahal harus penjimatan betul tak?

selalunya lepas keja berlari aku pegi punch sebab takut tinggal train...tak daya nak kejar train tu laju wei...dulu masa mula-mula naik harga nya 25 inggit je...tapi skarang dia standard kan kalau tak salah aku pun tak berapa ingat biasa 25 inggit berenti 9 stesen..kalau 35 inggit berenti 6 stesen tapi kalau gold ambik kau 45 inggit berenti 2 stesen je...tapi memang setiap kali balik memag penuh giler...aku ada lah take photo sikit tuk...korang tengok...cuma satu je aku lupa nak take photo makanan yang dijual kat dalam train nagn toilet...sebb aku tak suka sangat makanan yang dijual kat dalam tu tak menepati selera tekak ku ini....hehehe lagi pun tak selera makan nak jumpa aen emm yelah sian pulak mak kat umah....masakan ibu sedap dari semua masakan yang ada kat dunia nie ok....


 Ha..jom...jom tarin dah sampai...

 Tempat menunggu..

 Kaunter tiket...

 Platform tunggu train sampai...

Pintu dah bukak jemput masuk...

 Dalam train...

Kalau bosan tunggu perjalanan yang ambik masa 2 jam 15 minit boleh tgk movie

 plug point tuk notebook or handset ada kat setiap tempat duduk

opss..nie bukan pasal ETS tapi saja nak masukan gambar buah hati aku nie...tu la gayanya tiap kali aku sampai dan nak tinggalkan dia...berat hati tuhan jelah yang tau...tapi nak buat macam mana terpaksa....dalam train pun aku nangis...peduli apa ngan orang nak kata apa...yang penting aku sedih nak nangis gak....
 muka terkejut aen bila tengok aku sampai

 time nie dah nak balik kl...tak sanggup rasa nak tinggalkan dia....

Nampak kesedihan pada wajahnya...

Perkahwinan