Jom Intai Blog Rosalinda

Foto Saya
Blog ini dah tentulah mengenai kehidupan aii bersama Cinta Hati dan Buah Hati kesayangan saya... Disini lah tempatnya saya menconteng apa saja yang saya nak ceritakan..berkongsikan rasa sayang, cinta, kasih, gembira, sedih dan segala nya...Jom intai saya di blog nie....

Cinta Hati

Cinta Hati

Buah Hati

Buah Hati

Kami

Kami

Arkib Blog

Robot

Isnin, 26 Disember 2011

Jom Intai ~ Tq Tok Abah ngan Opah

Morning..morning.....nak citer...emm citer apa lagi anak dara aku yang sorang tu la...udah beli basikan dengan boyan pulak...ishh ada je lah hai...tok abah ngan opah pulak sanggup apa je tuk cucu-cucunye...hari tu mmg aen ada cakap nak basikal...pastu aku ngan hubby baru tengah duk tengok-tengok nak beli yang mana...tup...tup mak call dah beli nye basikal itu....boyan pun beli gak sebab sian tengok cucu-cucunye sonok naik boyan.....layan je lah gambo nye....ye...

Nie la Basikal baru Aen...siap ada lagu lagi....

Cantik tak basikal aen...Jom Aen bawa gi jalan-jalan

Ha...nie la boyan nye...yang kelakar nye time baru-baru beli letak dalam umah...makan atas boyan...tidor pun atas boyan...tapi skg dah letak kat luar mcm payah la pulak....lemas la letak dalam umah.....

Buai...laju...buai ku laju....

Best main buai....

Siap berangan apa anak mama tu.....
*TQVM.....Tok abah ngan Opah belikan basikal ngan buaian.....aen sayang taok abah ngan opah....

Khamis, 15 Disember 2011

Jom Intai ~ Nak Jugak la..



Cantik tak?...Entry nie pun citer last week gak...tgk la anak dara aku tu...duk posing sakan ngan inai dia...nak tau ...... time mak ngan abah aku nak gi haji tanye aen nak apa?...dia blh ckp tok abah nanti belikan inai ye....so kat air port lagi dia dah tanye tok abah beli tak inai....balik je ipoh terus pakai....mmg suka btl....

Rabu, 14 Disember 2011

Jom Intai ~ Hujan oh..Hujan

Hai jem...jem...jem...bila hujan kl nie memang tak yah cakap banyak memang akan jem sesangat...tambah lak ngan banyak jln tutup coz banjir....aku yang selalunye balik umah setgh jam tu...pun kalau jem...nie kat ngan sejam lebih baru sampai...dah la tak campur org yang bawak keta macam jln tu dia sorang bayar cukai jalan...hangin betul ngan org mcm nie....kalau ko pikir nak cepat semua org nak cepat jgn la pikir diri sendiri je...ishh geram btul.....(alamak teremosi la plk...)

Semalam balik smart tutup mmg lagi-lagi la jem nye kan....tapi apa pun nasib baik aku sempat tgk slot drama Tentang Dhia gak...ek buleh plk kan....hehehehe...mmg tak blh lepas nak tgk citer tu...





** sedikit maklumat tentang SMART......"Stormwater Management and Road Tunnel" (SMART) Objektif utama terowong ini adalah untuk menyelesaikan masalah banjir kilat di Kuala Lumpur dan juga untuk mengurangkan kesesakan trafik di sepanjang Jalan Sungai Besi dan jejambat Loke Yew di Pudu semasa waktu sesak. Terdapat dua komponen bagi terowong ini iaitu terowong air dan terowong jalan.

Terowong ini bermula di tasik Kampung Berembang berdekatan dengan Sungai Klang di Ampang dan berakhir di tasik Taman Desa berdekatan Sungai Kerayong di Salak Selatan. Projek ini diketuai oleh kerajaan, termasuklah Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) dan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) dan juga satu syarikat pakatan kerjasama di antara Gamuda Berhad dan Malaysian Mining Corporation Berhad (MMC).

Terowong SMART direkabentuk bagi kegunaan kenderaan ringan dengan ketinggian maksimum 2 meter serta had laju yang ditetapkan adalah 60 km/j. Motosikal serta kenderaan berat seperti lori dan bas tidak dibenarkan melalui terowong tersebut. Terowong ini telah dibuka kepada lalu lintas pada 7 April 2007 dan kadar tol sebanyak RM2.00 dikenakan mulai 14 Jun 2007.

Selasa, 13 Disember 2011

Jom Intai ~ Baiki Bumbung

Nie pun citer last week...kat ipoh....si anak dara aku tu...mmg asal nampak je tangga mesti dia akan panjat...punye....so dek sbb umah dah lama tinggal ialah dekat ngan 45 hari so bumbung kat bangsal tepi umah tu dah teruk...yelah sbb nye selalu gak ribut...angin kuat...ngan hujan bagai....mmg abah nak buat runtuhkan buat lain tapi...dah dapat gi haji...so tangguh dulu...lps nie baru buat.....







Jom Intai ~ Tahniah Anak Mama

Entry kali nie khas buah hati aku sapa lagi kalau bukan princess aen...hehehe....nak citer dah lama tapi kan dah kata hari tu cuti seminggu tu yang peram dulu semua citer tu....aku ngan hubby mmg seronok sangat sebab buah hati kami dah tak pakai pampers...yeah...mama bangga ngan aen...walaupun kira lambat gak la kan...yelah anak kengkawan aku ngan hubby ada yang setahun dah tak pakai tapi aen dah masuk 2 tahun 8 bulan baru stop pampers tapi mama tetap bangga ngan anak mama....

Ye..ye..nie gambar pertama aen tak pakai pampers....yahoooo

Sekarang mama ngan papa dah tak payah beli pampers tuk aen lagi.....sebab malam pun aen dah tak pakai pampers...citer nye yang sebabkan aen tak pakai pampers...masa tu 20.11.2011 cantek kan tarikh nye....asalnya dia ckp dia gatal sbb aku tukar pampers lain sebab ialah thn depan kan dah tak kerja so ingat nak kurangkan beban hubby so tukar la dari mami poko ke drypers..lagi pun pack yang baru nie cantik aen mcm suka je kira ok la kan

Pack baru pampers drypers...cumelkan....

....pastu aku ngan hubby ckp la...kalau pakai pampers nanti busuk...anak aku sorang nie kalau ckp pasal busuk mmg dia pantang...tak suka....tapi apa pun alhamdulilahdan yang paling best mama tau anak mama pandai...good...good

Selamat tinggal pampers...aen dah tak pakai pampers.....

Jom Intai ~ Pasal Lambaian

Semalam beramai-ramai le ke sana nun melambai agong baru katanye...kat dataran merbuk....tapi tak le ramai beno bas pun idak nye penuh...sampai sana menapak la jauh nye udah nak kat sampai tugu...tak pelah blh kurus sikit kan...udah tu asyik kata nak kurus...apa la salah nye jalan kan...hehehe...tapi sebenarnye best gak gelak-gelak dah sampai...mmg best gak la kan...yelah bukan selalu pun...emm layan jelah gambo nye ye....









 

Pelantikan Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah sebagai Yang di-Pertuan Agong ke -14 buat kali kedua dan Sultan Kelantan Sultan Muhammad V pula dipilih menjadi Timbalan Yang di-Pertuan Agong bagi tempoh yang sama.Daulat Tuanku....

Isnin, 12 Disember 2011

Jom Intai ~ Pasal Kenduri

Disebabkan aku bercuti seminggu blog aku pun cuti gak la kan...Alhamdulilah abah dan mak selamat sampai ke tanah air pada hari sabtu jam 7.30mlm...tapi dik kerana ada sebab2 tak dapat tertentu pukul 9 mlm baru dapat jumpa...syukur alhamdulilah semuanya selamat...tak sedar sembang punye sembang kul 4.30 pagi baru tido....abah ngan mak tak beli barang banyak pun cuba belikan jubah, sejadah, tasbih, aksesori, kekacang ngan buah je...tak dpt tangkap gambar sibuk ngan bebudak tu....nie je yng sempat snap...



So balik ke Ipoh hari ahad pagi...org dah start ramai dtg.....ziarah...mak ngan abah....mak abah sihat cuma batuk je....tapi dah gi Hospital periksa doc kata paru-paru semua nya ok....cuma batuk tu biasa je...alhamdulilah

Hari selasa malam buat kenduri doa selamat sikit.....yelah ingatkan hari tu sebelum mak nagn abah gi tanah suci nak buat kenduri tapi last minit dapat pegi tak sempat nak buat buat.. so masak bungkus bihun ngan kuih antao kat surau je...so bincang gak family nanti mak ngan abah balik nie nak buat kenduri sikit...kami adik beradik yang masak tapi mak sifu tlg tunjuk ajar yelah tak la pro beno kan....

Antara lauk yang dihidangkan ialah gulai daging ngan rebung...ayam percik...kerabu pucuk  aku...ulam...ikan masin...sambal tempoyak....paru sambal...tembikai...
 


 
"mama aen tlg jaga kan ek"

Gulai daging ngan rebung

Antara lauk yang dihidangkan

** Alhamdulilah semuanya selesai....

Ahad, 27 November 2011

Jom Intai ~ Jalan~Jalan Beli Buku

Nak story pasal khamis lepas saje je gi MPH coz tau je lah en hubby i tau mmg hantu buku...kengkadang naik rimas tgk dia asyik le dok membaca buku...
emm tgh dia sibuk pilih buku aku bawak anak dara aku tu pi pilih buku tuk dia gak....cari punye cari ternampak la buku nie...macam best baca tuk aen....so belikan la untuk aen....balik umah terus baca...memg best.....blh jadi pengajaran tuk kita dan anak-anak....yelah aku pun tak tau sangat citer tu tapi bila dah baca terus jatuh cinta....dia ada vol 1 dan 2...hari khamis beli vol 1 dulu...
pastu semlm dah abis baca...tadi ajak hubby gi MPH kat mid....
cam biasa en hubby belanja buku tku vol 2 lak....xcited nie tak sabo nak baca.....thanks papa....



 10 serikandi bidadari surga ~ vol 1



  10 serikandi bidadari surga ~ vol 1


Lepas gi beli buku...mkn kat food court kat....perut dah lapar belasah je....sib baik time tu tak ramai lagi manusia...dapat la mkn dgn tonang...








Perut dah kenyang...sat lagi balik umah tido la....pe lagi....zzzzzz

Jom Intai ~ Sedihnye..Lunch

Kenapalah malas benau lak gi pasar tah...emm makan kat luar dah la hai....tetiba tadi tengahari si kecik tu nak makan nasi....nak kuar gi makan awal lagi baru kul 11.30
nak tak nak masak la nasi tuk aen...pastu tanye dia nak apa....
dia nak mkn telur goreng so goreng jelah telur..tuk aen
pastu tgk kat dalam peti ada ikan masin terubuk yang abang kat opis tu bagi time dia gi sarawak...
so masak jelah...lagi pun dah alang-alang masuk dapur....emm terus masak je lah kan...tak yah la nak kuar makan tengah hari  nie.....hehehehe
tak pelah masak ala kadar jelah asalkan kenyang dah la.....
tapi kan sekali sekala mkn cam nie selera gak...cuma kalau ada ulam lagi best nie....apa pun nie la namanye menu tengahari...sorry ye syg....makan jelah ek...sok rajin kita gi pasar...saya masak sedap2...cewah pujuk la tu....

Ayer asam cicah ngan ikan gereng...ikan masin terubuk...

apa pun abis gak nasi sepinggan

Jom Intai ~ Breakfast Nasi Goreng Kerabu

Pagi nie nak masak apa lak pulak....puas dok pikir masak nasi wat nasi goreng je ye.......selongkar dalam peti ada la barang-barang nye....cukup la ye lah gi gi pasal macam malas ari nie...so guna gelah apa yang ada...so menu pagi nie nasi goreng kerabu...


Bahan-Bahan Yang Digunakan...

Nasi Biasa
Hirisan Bawang Kecil
Hirisan Bawang Putih
Hirisan Halia
Serai Potong Halus
Bunga Kantan Juga Dipotong Halus
Sayur Kubis
Sawi (Sayur tu ikut citerasa nak letak apa pun...tak kisah...)
Ikan Bilis Ditumbuk
Isi Ikan Masin Potong Kecil2
Cili Api Dihiris Halus
Kicap Cair
Minyak
Garam

Cara Masak

1. Goreng Ikan masin dan ketepikan...kemudian....
2. Tumis semua bahan bahan tadi sekali jus....bila dah garing masukan nasi...dan sayur.
3. Gaul sebati dan masukan garam...Kicap cair...dan gaul rata...
4. Bila semuanya dan sebati dan cukup rasa angkat dan boleh la di hidangkan untuk dimakan...senang kan....

Sabtu, 26 November 2011

Jom Intai ~ Salam Maal Hijrah 1433

Salam Menyambut Maal Hijrah tahun baru Masihi (1433) Alhamdulilah semalam di beri kesempatan membaca doa akhir tahun dan lepas akan maghrib sempat membaca doa awal tahun...

Sedar tak sedar 1432 hijrah telah pun meninggalkan kita, banyak kenangan yang telah kita tinggalkan. Alhamdulilah dan syukur ke hadrat Allah S.W.T kerana dengan izin nya kita masih diberi peluang untuk bernafas dan menikmati anugerah dari yang maha esa....
Dengan tema “Persefahaman Asas Perpaduan Ummah” semoga di tahun baru ini kita lebih diberkati dan dirahmati Allah.




** Semoga tahun ini akan membuka lembaran baru dalam hidup kita semua...semoga amalan kita lebih baik dan lebih sempurna dari tahun yang sebelum nye...amin...


Perkahwinan