Jom Intai Blog Rosalinda

Foto Saya
Blog ini dah tentulah mengenai kehidupan aii bersama Cinta Hati dan Buah Hati kesayangan saya... Disini lah tempatnya saya menconteng apa saja yang saya nak ceritakan..berkongsikan rasa sayang, cinta, kasih, gembira, sedih dan segala nya...Jom intai saya di blog nie....

Cinta Hati

Cinta Hati

Buah Hati

Buah Hati

Kami

Kami

Arkib Blog

Robot

Sabtu, 22 September 2012

Jom Intai ~ Berkebun La Pulak

Sejak aku berenti kerja sebab nak jaga abah aku sesaje sibuk kan diri ngan kerja supaya tak terlalu stress...yelah kalau aku stress bayak mcm mana aku nak jaga abah kan...aku kini dah jadi suri rumah sepenuhnya...mula2 aku ingat tak kerja nie rilex je tapi ropenya sibuk kerja nye mmg tak pernah abis...ada je yang nak dibuatnya...bab berenti kerja nie sebenarnya sedih sgt...ialah bukan mudah aku nak ambik keputusan untuk berenti tapi kerana dia "ABAH" aku redha.

Aku cuba sibuk kan diri dengan tanam sayur-sayuran...banyak gak belanjanya ialah nak beli tanah...baja..polybag..benih tapi bila tgk hasilnya...best la plk...hehehe...tapi aku tanah kecil2 je kat belakang umah...tanam main-main je...x le banyak masa hasilnye...

nie la dia kebun aku...setoit je...nie masa baru semai...

Alhamdulilah besar dah sikit...dah start menjala..aku tanam sikit2 je...kalau ada tanah dekat2 area ipoh nie dah lama aku jadi petani model...hehehe ceh berangan la tuuu..
Haa... nie sawi pendek aku Kai Choy...aku tanam dalam pasu je...dah petik wat goreng ngan soso tiram...yumi..yumi...

P.Ramlee kata ini falatok..heheh bukan petola....nie pun dah banyak kali dapat makan...siap sedekah kat jejiran lagi...
berendi@bendi... mmg buah nye tak abis makan...alhamdulilah rezeki berbudi pada tanah
Kacang Panjang nie pun ok la sedap wat ulam tapi susah sikit nak jaga serangga suka makan daun dia mungkin manis kot kan..hehehe

Ha nie pulak cili kelantan...dia masak pun hijau muda...kalau buat solo lada sedap nie..nie pun aku tanam gak...hehehe

Alhamdulilah semuanya menjadi dan dapat makan hasilnya...bukan takat makan keluarga jiran-jiran ngan sedara yang dtg umah pun dapat makan...sekarang nie aku tanam kailan...jagung...kacang botol...hehee..tu la aku kata kalau lagi besar tanah lagi banyak la aku tanam...

Selasa, 18 September 2012

Majlis Pertunangan

Hai..mmg dah lama benar tidak menulis di dalam blog ini...macam macam yang aku lalui selama 4 bulan ini selama tu gak le aku tak menyinggah di intai2...Setelah aku terpaksa ambik keputusan berenti kerja untuk menjaga abah yang di serang kenser aku memang x de masa nak menulis...pasal sakit abah tu..nanti aku akan story lain kali...banyak benda nak cerita..tapi nanti ye.....

Sebenarnya 14 dan 15 Sept hari tu aku ke KL sbb sepupu aku bertunang, 2 orang sekali...emm dalam sibuk2 menguruskan abah dan anak-anak aku dan anak sedara kat umah nie sempat gak aku buat hantaran tuk sepupu aku sorang nie...alhamdulilah walau pun tak secantik mana tapi boleh lah kan dari tak de...


Nie sepupu aku yang bertunang 14 Sept..kat Ampang...

Sesi bergambar...tema nye pink...Tapi sedih sgt baju tak sempat siap terpaksa la pakai baju warna merah lari tema sikit...  




Cincin Merisik, bertunang dan Pemberian...

Inilah hasil keras tangan aku...temanya pink...aku yang pilih colour nie..sbb sewwt la nak kasi kat perempuan kan...

Hantaran majlis nye dia Gombak..15 Sept

Sesi perbincangan sbb abah tak blh nak duk bawah susah jadi pihak perempuan sediakan kerusi...

Nie Pasangan nye...norezety dan hafiz..yang lelaki tu sepupu aku nye...



Alhamdulilah selesai semua majlis...dan sepupu aku pun puas hati dengan hantaranya...siap tempah tuk kahwin nanti plk...

Rabu, 18 April 2012

Celebrate Birthday Aen Ke-3

07 April hari tu menyambutnye besday anak dara aku tu....buat biasa-biasa je...tak panggil jiran-jiran or kengkawan pun celebrate nye.....anak beranak je...patut nye besday nye 27 Mac tapi dek sebb hari tu time koreje aku tundakan....so buat la lewat sikit....emm tengok gambo je lah ek...jom

Semangat tu xcited sebab impian nye nak kek mickey mouse
dah di tunaikan...suka la tu...anak-anak

1..2..3... tiup...semua mmg suka kalau dapat tiup...lilin...
suka hati la anak-anak asalkan bahagia

Besday girl potong kek...manje mama....muahhh...happy besday sayang

Bayangkan la kalau semua tu anak aku.....kecoh hubby
 nak layan anak-anak....hehehe...tak pe testing dulu ye syg....
pedas la mama....ayam mas percik ngan paper

Alamak gumuk nye ...dah tau pi plk duk kat depan lagi nampak gumuk...ayoooo...

Alhamdulilah semua nye selesai...yang penting impian anak mama nak kek mickey mouse mam ngan papa dah tunaikan....Selamat ulangtahun kelahiran ye sayang anak mama.........

Isnin, 2 April 2012

Jom Intai ~ Selamat Ulangtahun Perkenalan

Sebenarnya entry nie kena publish on 30 Mac tapi tak berkesempatan pulak...celebrate pun tak sempat lagi tapi memang sesangat la terkezut nye...semalam aku duty sempena hari Kraf Kebangsaan...so duty abis kul 6 petang...hubby kata nak jalan-jalan tgk baju untuk bapa mertua tapi dia macam kelam kabut je...lepas beli je baju terus ajak gi cari hadiah aen....

Nie bunga rose nye...i luv u...
So sampai je kat mid valley.. hubby gi solat...kita yang di kecualikan nie gi la jalan-jalan kat tmpt baju baby sebab cadang nye nak cari hadiah tuk besday anak dara aku yang tak sempat nak beli lagi.....dalam kepala terpikir gak lama sangat dia gi solat...tapi mungkin org ramai kut....sekali jeng...jeng pusing nampak hubby bawak  bunga da...rasa luruh jantung....merah muka...mmg tersangat la terharu nye....

Thanks sayang....happy sangat....luv u sayang
Sebenarnya 30 Mac tu tarikh kami declare menjadi pasangan kekasih...so kami berdua sambut 2 anniversary satu ulangtahun perkenalan...satu lagi ulangtahun perkahwinan...hehehe ...thanks sayang...

Memang tak caya sangat romantik gak sayang nie...tapi serius sepanjang jalan aku bawak bunga tu pi jalan muka aku memang tersenyum bahagiah la...cewah...tapi yang best nye malam tadi mmg aku tidur dalam senyuman la....

Isnin, 26 Mac 2012

Jom Intai ~ Anak Mama Dah 3 Tahun

27 Mac 2012 genap buah hati ku 3 tahun...alhamdulilah syukur pada mu Ya Allah di kurniakan zuriat yang menjadi pelengkap hidup aku dan suami...hanya Allah yang mengetahui bertapa aku sayang pada nye...Dya Marhaeny Binti Zadil Hayat....permata kami yang amat bermakna buat kami....bertuah nye mama ngan papa ada aen bersama...tapi tak dapat nak sambut besday aen sbb hari kerja kan sayang...

Celebrate birthday Tahun 2010...time nie kat KFC
Celebrate birthday Tahun 2011 yang nie pulak invite A&W kat umah Ipoh...

Apa pun nanti next week kita celebrate birthday sama-sama....tahun nie aku tak sambut beria mcm tahun-tahun sebelumnya...tapi yang penting kasih sayang mama ngan papa pada aen makin bertambah syg....setiap saat..setiap detik dan setiap masa mama ngan papa rindu dan sayang kan aen.....

Tahun nie anak mama request nak kek mickey mouse kan...insyaAllah syg mama akan tunaikan...nanti next week kita potong kek mickey mouse ye...hehehehe..syg anak mama....

Jom Intai ~ Thanks Mom and Dad

Wah tajuk tu mmg sepekong abis la kan...bukan x cited dapat hadiah dari mak ngan abah....pinggan 1 set tu...semua dapat along, angah ngan adik (hehehe...aku la tu kan). Tapi aku warna hijau sbb abah cakap ikut tema warna bilik masing-masing...sebab kat umah ipoh bilik aku warna hijau jadi abah ngan mak belikan aku pinggan warna hijau la...hehehe..
Tak sabar nak guna nie..heheheh

Along punya bilik warna pink so dia dpt warna pink la...and angah punya warna biru.....patut nya kita bagi kat mak abah...tapi mak abah lak bagi kat kita..tak pelah org bagi kita ambik je la kan....apa pun terima kasih sangat-sangat ye....mak abah....

Khamis, 15 Mac 2012

Jom Intai ~ Dominos La Pulak

Isshh.... udah dominos la pulak yek...emm sebenar nye nie second time makan, tapi sebab first time dulu makan 5 thn lepas bayangkan la time tu kawen pun belum lagi...zaman-zaman bercintun-cintun dulu...hehehe.

yummmm...yummm...nanti blh mkn lagi...
Tapi aku mmg terjatuh cinta...sbb tak tebal sangat...aku tak suka sgt pizza yg tebal sbb rasa roti sgt...tapi yg nie aku pilih crunchy thin crust...pizza yang jadi pilihan pulak...Extravangannza...mmmg terbaikkkk...

**suka sgt mkn pizza hari tu sampai masuk blog..uiiik

Selasa, 13 Mac 2012

47th Anniversary Sale (12 Mac - 31 Mac 2012)

Tinggal berapa hari je lagi dah abis promotion nie cepat kang terlepas plk....mmg berbaloi-baloi...hehehe sempena 47 Tupperware Brands Malaysia...









Isnin, 12 Mac 2012

Jom Intai ~ Cabutan Bertuah

First alhamdulilah....dapt cabutan bertuah....vakum....mmg la tgh duk mencari vakum pun tapi gi seng heng semua tak de stok katanya awal hujung bulan dua br ada...tapi dah terkesibukan tangguh dulu nak gi beli...tub...tub rezeki menang vakum time Program Pemukiman melalui Riadah....ala bahsa yang senang nak paham sukaneka...hehehe...syukur...alhamdulilah...tak sangka dapat sebab aku nie tak le berapa nak bertuah sgt kalau ada program time belajar lagi idak penah nye dapat....tapi tu namanya rezeki...


Nie la vakum nye....no cabutan bertuah nye KK04...
Time Mc bacakan nombor tu aku mmg duk pegang list no bertuah sebb bos suh pastikan orang yang dpt tu betul namanya....tak blh ambikkan tuk org lain...katanya...tgh aku duk tekun tgk list tu sekali mc baca KK04...aku tgk uuiik nombor aku la...hehehe mmg kelakar time tu....

Tgh...duk kemas umah semlm nampak vakum kecik princess aku tu...sedih la tgk...kalau aen ada kat sini mesti dia pun sibuk nak guna vakum dia gak time aku duk sibuk mengemas....


InsyaAllah akan tiba masa nye kita akan bersama ye syg...hanya Allah yang tau bertapa papa ngan mama rindu, sayang kan aen...tapi kalau itu yang buat aen happy mama ngan papa sanggup berkorban apa saja asalkan buah hati mama ngan papa nie...bahagia...tetiba...sedih nie.....

Jom Intai ~ Roti...Roti...Roti Jala

Ha mai...mai...nak citer makan roti jala...buleh time tgh drive tetiba teringat nak makan roti jala...nak buat mcm adakah aku serajin itu.....hahaha...so aku pun merajin kan gak la diri menjala dan mengari....tak sangka gigih sungguh ini orang....

Roti Jala JomIntai

Nie plk kari Ayam JomIntai

Selasa, 6 Mac 2012

Jom Intai ~ Citer Kampungku Banjir

Dah basi sebenarnya citer nie..tapi tak pelah nak citer gak...nak citer gak...kisahnye..jadi dalam kul 3 pagi time tu semua mak abah aku dok tido....sedar kul 4 pagi tu pun sbb anak aku aen nak susu...tgk kat luar ujan tak la lebat sgt pun....tapi mak saje la intai kat luar tingkap (dalm mcm blog aku intai..hehehe)  tengok air dah penuh kat luar...kelam kabut kejutkan abah...tapi dah tak blh buat apa sebb time tu air dah takat pinggang kot....tapi nasib baik umah mak abah aku tu tinggi sikit so alhamdulilah tak masuk umah tapi kalau umah dulu mmg tido atas air la....sian kan....sbb dulu time umah lama tapak yang sama bila jadi cam tu....kita org tak tido kemas umah dah bauh semua lapik kain ttido sbb tilam semua basah.....sedihh

So abah terus ke tepi umah tgk kereta, van ngan motor dia dah separuh tengelam....time tu aku blh bayangkan muka abah...sure sedih sgt....tapi abah ckp dalam pukul 7 pagi dah surut air....kalau nak ikutkan dah bayak kali dah orang-orang kampung aku kena banjir....persoalannya sampai bila...???? kalau nak dikatakan ujan lebat tak mungkin sebb mmg tak lebat pun...aku ingat lagi dulu lagi sebln lebih aku nak kawen pun sama gak banjir...kelam kabut susun brg hantaran tinggi2. tapi dalam 2 jam surut balik....

Sebab kat area kg aku tu ada takungan air tuk elak banjir...kat area meru atas bukit sanun...tapi bila hujan lebat ogr2 berkenaan akan lepaskan air utk lekakan takungan tu pecah...bkn tak blh tapi kena pikir kan penduduk kg kat bwh nie...dah berpuluh kali benda yg sama jadi....tah la mls nak ckp panjang...sebb x de penyelesaian nye....

capture time berita tv3...tetiba glamor kampung aku masuk tb...huhuu

Memang la ada bantuan banjir tapi dapat la 2,3 ratus...kerugiaan beribu tau...kali pertama banjir kereta lama abah tu nampak bumbung je tau...bila repair...pakai je still ada masalah.... nie kena plk keta lain....repair keta citra tu je dah sampai 4 ribu, tak masuk van ngan motor...tah le...kesiahan kat mak abah ngan org2 lain yang terlibat...kena tanggung...dah bertahun2 tapi masih tak de tindakan.....  

Rabu, 29 Februari 2012

Jom Jom Berkelah

Berkelah di pantai yang indah...bermacam acara....(alamak nie asal yang sonang ati benor menyanyi nie aiii) dah berminggu-minggu dah nye pun gi berkelah tapi baru sempat nak menulis nulis nie ha...kalau nak tau Perkelahan Ulu Chepor...nie kat chemor..kalau dari umah aku iph tu adalah dlm 15 minit tuk...tak jauh pun....mmg best. time kecik2 dulu mmg selalu gak weekend mak ngan abah bwk main air. 


Kat ulu chepor nie mmg ada pondok cam kat gambo atas tu...satu pondok 2 inggit...ok sangat la aiii... masuk kena bayar 2 inggit...tapi time aku kecik dulu singgit je...


mmg tersangat la best...lepas masak -masak gi sana makan...paling best blh bakar2 nie yang aku suke sgt...ishh mmg puas la...hubby first time dtg kat sini...mmg napak dia lagi sonok dari anak2...hehehehe..sampai talipon dlm poket pun tak sedar...abis basah nye...tapi alhamdulilah lps dah keringkan esoknya idup lagi...


Nie la gelagat nye....mmg aku pun berendam sampai tak nak balik....nanti kita pegi lagi okey....

Ahad, 19 Februari 2012

Jom Intai ~ Willy Satay Kajang

Mantop...mmg sedap la satay nie...terbaikkk...tah le aku sejak dah terjebak satay willy nie mmg tak pandang yang lain dah..(cewah) bukan apa sekali makan hati dah terpikat...tapi bagi aku sedap la bagi org lain tak tau la kan...tapi boleh try...mmg tak mengecawakan....(amboi cam ikan la pelak kan) tak salah try kan...boleh membanyak kan koleksi tempat makan korang kan....kira satu cucuk 7 posen...nasi impit satu singgit....kat area kajang gak...Senang jer nak datang ke sini.. Cuma ikot Highway Plus dan keluar di Tol Kajang..

Dari Highway ke kajang tue dah boleh nampak Gerai Satay nie..tempat nya open bawak bumbung pun ada tapi terhad...x banyak sangat...dulu lagi best sebab ada steamboat...bayangkan lah sos dia mmg banyak dalam 5 ke 7 jenis...mmg sedap...tapi sekarang dah pindah ke tesco Kajang...so lain kali wat entry pasal tu ek...mmg aku suka mkn satay kat sini sbb satay daging dia lembut and paling penting sedap sebab rempah yang bersalut daging tu mmg sempurna rasanya....

Nie la suasana kat willy satay tu...bukan satay je...macam-macam ada tapi...aku tak pernah cuba sbb aku gi sini semata-mata sebab satay dan steamboat tapi dah x de steamboat so layan satay je lah...

Nie la rupa kaedah satay nye...aku ambik tak banyak 10 cucuk je...tu pun mengah nak habiskan sbb besor....tapi haruslah habiskan kan...kan


Jom Intai ~ Susu oh Susu

Alahai anak...hehehe nie pun nak masuk blogkan...suke hati la kan....bukan apa saje je nak konsi citer ngan kengkawan...entry dulu aku ada citer pasal anak aku yang minum susu enfagrow kan...alahai mak makin naik rega susunya...tak tertanggung mak oiit...yelah mau tak nye sebulan ke sebulan makin naik..aku tak kisah dia nak minum susu banyak...cuma susu tu makin lama makin naik...taip kali beli mesti naik sampai last aku beli hari tu dah RM80 lebih uik mak aaii...tapi papa dia ok je...dia kata biarlah...tapi aku nekad tukar gak sebb utamanya bukan pasal harganya tapi sebab selalu sembelit...sian sampai pakai ubat masuk dalam susu sampai bila kan....so pegi jumpa panel kat ipoh dia suh tukar susu dumex tapi anak dara aku tak suka rasa tu...dia kata "mama tu bukan susu aen, x sedap" so mmg tak blh dumex.....

So aku ngan hubby cari susu yang brand Mead Johnson...alhamdulilah dia nak...so tgk dia tak sembelit lagi...mungkin rasa lebih kurang....tapi tak jauh bezanya sbb seminggu 2-3 kotak so sebulan 10 kotak paling minimum....tu tau...tak pelah sayang yang peting anak mama sihat...kan..kalau nak tau pasal susu nie blh search http://www.meadjohnsonasia.com.my/products-services/susta/sustagen-kid-3-plus.aspx

Tak sempat nak tangkap 2 kotak dah dibukak sbb tong susu dah kosong..hehehe..ni gambar aen ngan anak sedara aku yang sulung ariana...

emm hari sabtu gi cari susu 3 shopping x de habis...yang ada perisa lain tapi yang Honey Delight tu yang tak de nye...laris sungguh...so gi la kedai 1 Malaysia kat kg aku tu baru buka....so dia kata tak de kak...pastu hubby tak puas hati cari...jumpa la kotaknya...so hubby turunkan kotak tu...tgk ada 8 kotak je....so bwk gi konter...akak nak berapa?bila aku cakap semua.... 2 ke 3x dia tanye...banyak nye...aku ckp la kalau boleh akak nak beli 1 kotak besar tapi dah tak de ada 8 je tak pelah minggu depan akak dtg beli lagi...terkuzut badak dia...x caya anak aku minum byk sampai cam tu....

Tak pelah aen...minum la banyak mana pun selagi...mama nagan papa mampu...kan..insyaAllah...Aku percaya anak orang lain kalau dah 3 tahun dah tak minum susu malam tapi anak aku tiap malam bangun paling sikit 3kali bangun...bestkan...


Isnin, 13 Februari 2012

Jom Intai ~ Catalogue Tupperware 13 Februari - 31 Mac 2012 (2/2012)

Jom...Jom beli tupperware...bulan nie punye item memg best (aku nie tiap kali keluar catalogue semua best..hehehe)... tak sabar nak beli gak nie....kalau nak oder pun boleh ada discount.... ma...kasi oder..oder...bukan la nak pmmg best nye tupperware nie...bila bukak peti ais or almari mmg  teruja je tgk calour full habis....
























** Tgk jgn tak tgk...dapatkan segara...mcam iklan kat tv la plk.....

Perkahwinan