Jom Intai Blog Rosalinda

Foto Saya
Blog ini dah tentulah mengenai kehidupan aii bersama Cinta Hati dan Buah Hati kesayangan saya... Disini lah tempatnya saya menconteng apa saja yang saya nak ceritakan..berkongsikan rasa sayang, cinta, kasih, gembira, sedih dan segala nya...Jom intai saya di blog nie....

Cinta Hati

Cinta Hati

Buah Hati

Buah Hati

Kami

Kami

Arkib Blog

Robot

Selasa, 6 Mac 2012

Jom Intai ~ Citer Kampungku Banjir

Dah basi sebenarnya citer nie..tapi tak pelah nak citer gak...nak citer gak...kisahnye..jadi dalam kul 3 pagi time tu semua mak abah aku dok tido....sedar kul 4 pagi tu pun sbb anak aku aen nak susu...tgk kat luar ujan tak la lebat sgt pun....tapi mak saje la intai kat luar tingkap (dalm mcm blog aku intai..hehehe)  tengok air dah penuh kat luar...kelam kabut kejutkan abah...tapi dah tak blh buat apa sebb time tu air dah takat pinggang kot....tapi nasib baik umah mak abah aku tu tinggi sikit so alhamdulilah tak masuk umah tapi kalau umah dulu mmg tido atas air la....sian kan....sbb dulu time umah lama tapak yang sama bila jadi cam tu....kita org tak tido kemas umah dah bauh semua lapik kain ttido sbb tilam semua basah.....sedihh

So abah terus ke tepi umah tgk kereta, van ngan motor dia dah separuh tengelam....time tu aku blh bayangkan muka abah...sure sedih sgt....tapi abah ckp dalam pukul 7 pagi dah surut air....kalau nak ikutkan dah bayak kali dah orang-orang kampung aku kena banjir....persoalannya sampai bila...???? kalau nak dikatakan ujan lebat tak mungkin sebb mmg tak lebat pun...aku ingat lagi dulu lagi sebln lebih aku nak kawen pun sama gak banjir...kelam kabut susun brg hantaran tinggi2. tapi dalam 2 jam surut balik....

Sebab kat area kg aku tu ada takungan air tuk elak banjir...kat area meru atas bukit sanun...tapi bila hujan lebat ogr2 berkenaan akan lepaskan air utk lekakan takungan tu pecah...bkn tak blh tapi kena pikir kan penduduk kg kat bwh nie...dah berpuluh kali benda yg sama jadi....tah la mls nak ckp panjang...sebb x de penyelesaian nye....

capture time berita tv3...tetiba glamor kampung aku masuk tb...huhuu

Memang la ada bantuan banjir tapi dapat la 2,3 ratus...kerugiaan beribu tau...kali pertama banjir kereta lama abah tu nampak bumbung je tau...bila repair...pakai je still ada masalah.... nie kena plk keta lain....repair keta citra tu je dah sampai 4 ribu, tak masuk van ngan motor...tah le...kesiahan kat mak abah ngan org2 lain yang terlibat...kena tanggung...dah bertahun2 tapi masih tak de tindakan.....  

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Perkahwinan