Nie menu yang masak last week...time bukak puasa....balik umah terus masak...dah abis gah ganti pose alhamdulilah...resepi nie dapat dari majalah wanita...cuba la ye...sedap....lepas nie boleh bukak restoran jual masakan ala mamak...hehehe
Ayam Vanggey
Bahan-Bahan:-
Bawang Merah/Kecik (dua-dua pun boleh tapi ros pakai bawang merah manis sikit)
Bawang Putih
Halia
Bunga Lawang, Kayu manis, Buah Pelaga dan Bunga Cengkih
Kicap pekat
Serbuk kari ayam
Garam
Sedikit Gula
Daun Kari (untuk hiasan)
Cara Menyediakan:-
1. Mula-mula tumiskan bawang, halia, bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga hingga naik bau.
2. Kemudian masukan rempah kari, bila dah garing masukan ayam gaul bagi separuh masak.....kemudian masuk kan kicap dan bahan perasa yang lain.....tutup api, angkat dan perap sampai setengah jam.
3.Lepas dah setengah jam.....panaskan minyak goreng ayam tadi....bila dah nak garing masukkan daun kari dan angkat.
3.Lepas dah setengah jam.....panaskan minyak goreng ayam tadi....bila dah nak garing masukkan daun kari dan angkat.
4. Seterusnya sedia untuk di makan......
Kari ikan
nie la juadah buka pose...hari tu..
jom mkn lapar lar tgk,,hehehehe
BalasPadamjom...jom..cepat..
BalasPadamrose Ayam Vanggey tue ape..meh share resepi..
BalasPadammai sori...kita dah masukan resepi tu tau...sorry lupa lak nak sharekan...ayam tu mmg bayak je kat kedai nasi kandar vanggey
BalasPadamwah rajin masak... sedap ker? apa rs aym tu yeak?
BalasPadamjom join kite nye blog jgk
http://suteracintaku.blogspot.com/