Jom Intai Blog Rosalinda

Foto Saya
Blog ini dah tentulah mengenai kehidupan aii bersama Cinta Hati dan Buah Hati kesayangan saya... Disini lah tempatnya saya menconteng apa saja yang saya nak ceritakan..berkongsikan rasa sayang, cinta, kasih, gembira, sedih dan segala nya...Jom intai saya di blog nie....

Cinta Hati

Cinta Hati

Buah Hati

Buah Hati

Kami

Kami

Arkib Blog

Robot

Khamis, 16 Jun 2011

Jom Intai ~ Pasal Lokcing


Tetiba 2,3 hari nie terrajin menulis blog..pehal tah...kalau tak sebulan tak de langsung...nak buat cam ne kesihatan pc tak mengizinkan line internet pun asyik batuk-batuk yo...cam no nak buat tu...nie kat opis time lunch jumaat ok...tak tau apa nak buat tulis blog la kan...teringat lak nak tulis pasal Lokcing...penah dengar tak...mungin ada yang penah makan atau dengar tentang makhluk nie...ish..makhluk ker...sorry apa yang nak di story dalam entry nie adalah mengenai sejenis makanan yang di namakan Lokcing. Time mula-mula makan dulu macam pelik tapi rasanya memang unik....

ros makan Loking nie masa di Kelantan tapi tak tau la kalau tempat lain pun ada...dia macam keropok lekor tapi bulat...dan yang paling unik nya lokcing nie di cucuk dengan lidi dan dibakar....macam kat gambar bawah tu....lepas dah masak di celupkan dengan sos..sos tu pulak ada 2 jenis...ada yang pedas dan manis...memang sedap gak la walaupun baru pertama kali makan dah tertarik ngan rasanya.....


lokcing yang dibakar...depan umah atok time tu...

Penjual Lokcing nie jaja Lokcing guna basikal je...Bakar Lokcing pun atas basikal...kayuh je basikal...sapa yang panggil situlah dia berenti bakar loksing...bekas bakar tu dah siap arang ngan bara apa letak belakang basikal...tu jelah cerita mengenai Lokcing yang ros..tau...kepada kawan-kawan sapa yang pegi kat kelantan boleh la cuba Lokcing...


 Lokcing yang dah siap tunggu nak masuk mulut je....sebatang 10 sen...


Tambah lagi Lokcing tak Cukup...makan ramai-ramai memang sedap hubby tambah lagi 5 inggit sampai abis Lokcing dalam balang...suka abang Lokcing abis

1 ulasan:

  1. kepada yang teringin atau mengidam nak makan lokcing@satey ikan nie boleh cari agent2 kami di ipoh, beseri, seremban jaya, rembau,UMT, kuantan, malah di bintulu dan miri! kami, dari nebula horizon resources telah menjenamakan lokcing dengan branding aroi lokcing dan menjadikannya konsep ala francais. kunjungi website kami http://steamboatfactory.blogspot.com/ atau like page kami di facebook http://www.facebook.com/pages/Aroi-Lokcing-House-francais-steamboat-bakar-lokcing-pertama-Malaysia/128746570537686

    BalasPadam

Perkahwinan