Jom Intai Blog Rosalinda

Foto Saya
Blog ini dah tentulah mengenai kehidupan aii bersama Cinta Hati dan Buah Hati kesayangan saya... Disini lah tempatnya saya menconteng apa saja yang saya nak ceritakan..berkongsikan rasa sayang, cinta, kasih, gembira, sedih dan segala nya...Jom intai saya di blog nie....

Cinta Hati

Cinta Hati

Buah Hati

Buah Hati

Kami

Kami

Arkib Blog

Robot

Khamis, 16 Jun 2011

Jom Intai ~ Pasal Makan


Hai nie nak citer pasal masak pulak....tah apa tah angin nye tetiba semalan rajin giler nak masak tuk berbuka puasa...aduh mak tinggal lagi 2 hari nie..kena gigih gak ganti next week nie.....balik pada citer masak semalam sampai umah terus ke kedai bawah umah tu beli sayur ngan ayam....nak masak resepi baru kung Pao Chicken dan tak sangka jadi....hubby ckp sedap dia makan kalah ros yang puasa nie makan...kah...kah..tapi sebenarnya niat dari kat opis nak masak sambal sadin tah teringgin plk....biasalah nafsu berpuasa nie...kan...apa pun ros nak kogsikan resepi yang masak malam tadi...k..


Resepi Pertama ~ Kung Pao Chicken



Bahan A
  600 gm ayam
  tepung jagung
  garam

Bahan B
  kacang gajus - goreng dan toskan minyaknye
  4-5 tangkai lada kering - potong runcing-runcing buag biji cili
  2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu
  4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
  1 biji lada bangala hijau- potong lebar-lebar sediikit
  Sos tiram
  Cili sos
  2 inci halia - ditumbuk halus
  Minyak utk menumis
  Garam-jika perlu

Cara-cara Menyediakanya

  1. Untuk bahan A tadi - isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - kemudian goreng dan toskan minyaknya
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali.
  3. Goreng lada kering hingga garing dan ketepikan
  4. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar
  5. Masukkan lada bangala, isi ayam yang telah digoreng tadi, sos tiram dan Cili sos
  6. Biarkan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api.... dan hidangkan lah ek.....


Resepi Kedua ~ Bendi goreng



Bahan - Bahan
  7 Batang bendi
  Sedikit cili kering yang telah di mesin
  2 ulas bawang kecil - dihiris
  2 ulas bawang putih - dihiris
  Ikan bilis di tumbuk - tapi ros pakai serbuk ikan bilis knor je...
  kicap
  2 Biji telur
  minyak utk menumis
  Sedikit garam
  Sedikit gula

Cara-cara Menyediakanya

  1. Potong bendi ikut kesukaan masing-masing kan
  2. Panaskan sedikit minyak tumis bawang dan sebuk ikan bilis hingga kuning
  3. Masukan cilik kering tumis sampai garing  
  4. Pecahkan telur dan kacau hingga hancur
  5. Masukkan bendi yang telah dipotong dan sedikit kicap serta penambah perasa yang lain.... 
  6. Bila dah masak angkat masukan dalam pinggan hidangkan.....
Nie la menu berbuka puasa semalan kenyang alhamdulilah...yang sambal sadin tu x yah la letak resepinya..semua orang pun tau masak sambal sadin kan...kan...


nie la menu makan malam tadi...yum..yum..

2 ulasan:

  1. wah,,sedapnya..resipi mcm senang nak try la :D

    BalasPadam
  2. emm try la mmg sedap tau...cubalah ..mula-mula takut gak nak try tapi lepas try mmg sedap la rasnya...tak rugi try...apa pun selamat mencuba ek...

    BalasPadam

Perkahwinan